Transporturile de animale efectuate pe distante lungi, suspendate temporar din cauza caniculei

Transporturile de animale efectuate pe distante lungi, suspendate temporar din cauza caniculei

 

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor suspenda temporar transporturile de animale de lunga durata pe perioada caniculei. Avand in vedere faptul ca pentru saptamana in curs si saptamana viitoare, in tara noastra sunt prognozate temperaturi foarte ridicate, maximele urmand sa depaseasca chiar si 40° C, conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus suspendarea temporara a transporturilor de animale de lunga durata, efectuate cu mijloace de transport care nu sunt echipate cu sistem de racire a aerului.

Aceasta masura a fost dispusa intrucat, in cazul in care temperaturile exterioare preconizate pe ruta planificata depasesc 30°C, sistemul de ventilatie nu este capabil sa mentina temperaturile din mijloacele de transport in intervalul 5 – 30°C, cu o marja de +/- 5°C, prevazut de dispozitiile Regulamentului (CE) nr. 1/2005.

ANSVSA a transmis instructiuni tehnice in teritoriu pentru medicii veterinari oficiali, aplicabile transportului rutier de lunga si scurta durata si transportului efectuat pe cale maritima.

De asemenea, in perioadele cu temperaturi ridicate, se creste suprafata alocata pe cap de animal, atat in cazul transportului rutier de lunga durata, cat si in situatia transporturilor efectuate pe cale maritima.

Calatoriile rutiere de scurta durata sunt permise doar atunci cand acestea se desfasoara in cursul noptii sau in primele ore ale diminetii, cu cresterea spatiului alocat pe cap de animal si cu limitarea cat mai mult posibil a duratei calatoriei.

In cazul exportului de animale catre tari terte, indiferent de tipul mijlocului de transport utilizat, sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 150/2020.

Transporturile de animale efectuate pe distante lungi se vor relua atunci cand temperaturile exterioare de-a lungul intregii rute a calatoriei planificate vor scadea sub 30°C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *