Agricultura romaneasca depinde in mare masura de subventii, fie ca vorbim de sectorul vegetal sau de zootehnie. O recunoaste chiar ministrul Agriculturii Florin Barbu, care sustine ca mai mult de o treime din cifra de afaceri din sector este reprezentata de subventii.
Ministrul a ajuns la aceasta concluzie privind subventiile dupa ce a consultat cifrele furnizate de Ministerul Finantelor Publice. Din cele 10 miliarde de euro gestionate in sector, subventiile acopera 37%, prin intermediul unor masuri de sprijin de care fermierii beneficiaza direct sau indirect, potrivit Agrointel.
”O analiza am facut si eu si este foarte clara: am luat de la Ministerul Finantelor Publice cifra de afaceri realizata in sectorul vegetal si zootehnic din Romania, cifra de afaceri inregistrata in anul 2023, pana la decembrie, care a fost de 10 miliarde de euro. Ceea ce inseamna ca platile pe care Ministerul Agriculturii le-a facut si le va face in anul 2024 finanteaza 37% din cifra de afaceri in sectorul vegetal si zootehnic din Romania”, a declarat Florin Barbu.
Fonduri record, in 2024
Ministrul Agriculturii afirma ca, in acest an, agricultura romaneasca beneficiaza de o alocare record, care se ridica la 2% din PIB-ul Romaniei.
”Anul acesta, 2024, noi am aprobat 2% din PIB pentru Agricultura. Daca luam numai granturile directe pe care le dam fermierilor romani – vorbim despre subventii de la Uniunea Europeana si granturi de la bugetul de stat, vom achita anul acesta 3,7 miliarde de euro in total, bani europeni si bani de la bugetul de stat”, a afirmat ministrul Agriculturii la Agrostrategia.
Barbu a enumerat si cateva din masurile de sprijin luate in beneficiul fermierilor, pornind de la subventiile la motorina si pana la decontul energiei electrice pentru irigatii.
”S-a ajuns la un nivel foarte ridicat pentru ca am crescut si subventia la motorina, aproape 2 lei pe motorina, am dat cei 100 de euro pe hectar pentru culturile de toamna, avem 100 de milioane de euro bani care intra in sistemul de irigatii numai pentru apa gratuita pe infrastructura principala de irigatii, dar si decontam 50% din costul energiei pe care fermierii il au in sistemul secundar de irigatii, toate aceste sume fac ca Ministerul Agriculturii, in raport cu cifra de afaceri inregistrata la Ministerul de Finante, sa suporte 37% din cifra de afaceri”, a precizat Florin Barbu.