Industria de servicii alimentare din Romania a atins 6,31 de miliarde de euro, in 2023, in crestere cu 16%, fata de 2022. in 2023, atingand o valoare totala de 6,31 de miliarde de euro. Un studiu realizat de Hospitality Culture Research, in parteneriat cu Tazz, arata ca in medie comanda in HoReCa are o valoare de 56,8 lei.
Frecventa de achizitie in HoReCa a fost, anul trecut, de 3,3 ocazii pe luna, principalele comenzi fiind reprezentate de supa de pui la felul 1 (31%), carne cu garnitura la felul principal (41%) si papanasi la desert (42%).
„In 2023 am putut observa o usoara crestere a industriei serviciilor alimentare. Insa, romanii nu au inceput sa iasa mai des la restaurant si nu comanda de mai multe ori mancare de la raioanele gastro ale supermarketurilor sau de la fast-food, astfel incat cresterea pietei se datoreaza, in primul rand, inflatiei. Atunci cand vine vorba de alegerea unui nou restaurant, principalul mediu de informare este reprezentat de prieteni si de recomandarile acestora. Remarcam, asadar, importanta majora a experientei pe care romanii o au in locatiile HoReCa, nu doar in ceea ce priveste fidelizarea acestora, dar si din privinta atragerii de noi clienti”, a declarat Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute.
Studiul Hospitality Culture Research, aflat la a saptea editie, extrage date relevante prin metode cantitative, fiind analizata industria de servicii alimentare, obiceiurile de consum ale romanilor si trendurile din piata de sitting, delivery, dar si retail (raioane gastro).
In acelasi timp, 8 din 10 respondenti au declarat ca folosesc serviciile de livrare pentru a-si comanda mancare gatita, cu o frecventa medie de utilizare de 4,4 ori pe luna. De altfel, piata de Food Delivery are o cota de piata de 25%, a doua cea mai mare dupa consumul in restaurante (26%).
„Piata de Food Delivery este deja una solida si vine in completarea consumului din restaurante si din alte surse de achizitie pentru mancarea gatita. Vedem tot mai des ca romanii descopera restaurante si preparate noi prin intermediul aplicatiilor de livrare, pe care apoi le testeaza si offline, iar procesul este valabil si in sens invers. Mai mult, observam ca atat piata de restaurante, cat si cea de Food Delivery au crescut in provincie, semn ca puterea economica a romanilor si apetitul pentru gastronomie au crescut in ultimii ani”, a afirmat Alin Serban, CEO Tazz.