Romanii nu sunt mari amatori de paste fainoase, ocupand chiar ultimul loc in UE, la mare distanta de italieni sau albanezi, de exemplu, care se lauda cu un consum de peste 30 kg /cap de locuitor pe an, ceea ce ii claseaza pe primele pozitii la nivel mondial. La noi, media pe cap de locuitor este de 1,8 kg pe an, cu mult sub media UE de 10 kg/cap de locuitor pe an, potrivit unui studiu realizat de Rompan. La paine si produse de patiserie, in schimb, ne aflam pe locurile fruntase, chiar daca am pierdut prima pozitie, in conditiile in care in ultimii 10 ani, consumul de paine s-a redus cu 10 kg pana la 82 kg/cap de locuitor/an.
Citeste si De ce isi vand fermierii romani afacerile? S-au saturat de birocratie
„Romanii sunt mari consumatori de paine alba, insa a crescut cererea de paine de culoare inchisa din faina integrala, graham sau de secara. Tendinta este de majorare a consumului la faina inchisa la culoare si de scadere la faina alba. 49% din consumul de paine este inregistrat in urban si 51% in rural”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan la Indagra.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
De remarcat si faptul ca 71% din consumatorii romani prefera produsele romanesti, cozonacii fiind pe primul loc (77-80%), urmati de paste fainoase (61%) si biscuiti (60%).
Tendinte consum
Denumire produs | Evolutie 2017/2016 (%) |
Biscuiti | +12,5 |
Cozonaci | +9,3 |
Patiserie | +0,7 |
Faina | -2,3 |
Malai | -6,5% |
Paine | -2,2 |
Productie
Denumire produs | Productie 2017/2016 (to) |
Productie patiserie | 53.180/52.000 |
Biscuiti | 36.000/22.000 |
Cozonaci | 11.000/10.000 |
Paste fainoase | 32.000/NA |
Faina grau | 120.000/NA |
La realizarea studiului s-a luat in calcul un numar de 7,4 milioane gospodarii, respectiv o populatie de 18,5 mil. locuitori in 2016 si 18,3 mil. locuitori in 2017, cercetarea incluzand 3.000 de gospodarii.
Sursa foto: Voica Daniela FB