Agricultorii romani trec prin momente dificile, poate cele mai grele din activitatea lor, din cauza secetei. Sunt zone in tara in care de peste trei luni nu a cazut niciun strop de ploaie, motiv pentru care nici culturile semanate in toamna n-au rasarit, ceea ce pune sub semnul intrebarii intregul an agricol in curs. Efectele se vor vedea cel mai bine in piata anul viitor, cand probabil vom avea productii doar la cateva culturi si drept urmare si preturile vor fi pe masura….Agricultorii romani spera ca macar in al 12-lea ceas sa primeasca o mana de ajutor din partea autoritatilor, asa cum s-a intamplat si in alte state din UE, pentru a putea depasi aceasta situatie dramatica, altfel, risca ca in 2019 o mare parte dintre ei sa fie cu lacatul pe usa….
“Din pacate, agricultorii din Romania trec printr-un dezastru. Suntem intr-o situatie la limita, sunt pierderi care sunt greu de gestionat la acest moment. 90% din ce s-a semanat n-a rasarit, avem si suprafete destul de mari unde a fost putina rezerva de apa, iar acolo culturile au rasarit si s-au uscat. Cat priveste restul suprafetelor, graul sta ca in sac si chiar daca de maine vine o minune si ploua este aproape imposibil sa vedem culturile rasarite in toamna aceasta ….. Ganditi-va ca de la ce rezista peste iarna, in primavara vom obtine productii mici, atat de mici incat nu ne putem recupera nici macar jumatate din cheltuiala. Nu mai spun ca asa stand lucruile, la agricultorii care au reusit cu diferite mijloace totusi sa insamanteze, cheltuielile au fost enorme, cu 50-60% mai mari decat in conditii normale, mai mult, au distrus si utilajele, iar consumul de motorina s-a dublat”, a declarat Laurentiu Baciu, seful LAPAR la AgroTv.
In aceasta situatie se afla undeva la 3 milioane de hectare de culturi agricole (grau, orz si rapita), iar daca luam in calcul costuri de 1500 de lei pe hectar, avem de-a face cu pierderi inregistrate de agricultori de aproximativ 1 miliard de euro, fara sa punem la socoteala veniturile pe care acestia le-ar fi putut obtine.
“Eu n-am mai intalnit niciodata asa ceva, au mai fost perioade de toamna, cand a fost o luna, o luna si jumatate de seceta, dar n-am patit niciodata ca acum …adica sa ai o cultura rasarita in urma cu doua luni, sa-ti pui sperante in ea, iar acum cateva saptamani, cand am trecut pe acolo, nu-mi venea sa cred, parca disparuse… Pierderile sunt enorme, acesti agricultori vor avea de insamantat suprafete imense, nu vor putea sa se incadreze in epoca optima si ne vom baza pe cateva culturi in conditii normale de aici incolo. Vom ajunge sa avem o cantitate mai mare decat ne-am obisnuit la un anumit produs si drept urmare vor scadea preturile. Este o situatie destul de critica”, a afirmat Baciu.
LAPAR a solicitat recent tuturor producatorilor agricoli sa se prezinte la sediul primariilor de care aprtin si sa solicite in scris Primarilor sa convoace, in regim de urgenta, comisia pentru constatarea si evaluarea pagubelor cauzate fiecarui producator agricol, de seceta inregistrata in toamna anului 2018, incepand cu luna septembrie pana in prezent.
Reprezentantii Ligii spera sa se poata centraliza cat mai repede posibil la nivel de tara care este dimensiunea suprafetelor afectate, asfel incat autoritatile romane sa poata sa declare seceta drept fenomen extrem si sa notifice Bruxeless-ul, ceea ce ar face posibila obtinerea de ajutoare atat de la UE, cat si de la bugetul de stat. O procedura pe care au urmat-o nemtii si polonezii, de exemplu, care intre timp au si primit sprijinul….
Conducerea LAPAR se va intalni saptamana viitoare cu ministrul Agriculturii Petre Daea si premierul Viorica Dancila pentru a analiza situatia.
Citeste si LAPAR vrea ajutoare pentru agricultorii afectati de calamitatile naturale din acest an