De ce isi vand fermierii romani afacerile? S-au saturat de birocratie

De ce isi vand fermierii romani afacerile? S-au saturat de birocratie

 

la maciDaca in Uniunea Europeana, fermierii sunt ajutati de stat sa faca agricultura ecologica, iar cererea pentru produsele bio si naturale este tot mai mare, in Romania, multi dintre cei care au incercat sa faca astfel de afaceri au renuntat la ele. Fermierii se plang ca nu sunt sprijiniti de autoritati, ba mai mult, chiar functionarii le pun piedici. Ministerul Agriculturii sustine in schimb ca la Directiile Agricole exista echipe pregatite care vor sa-i ajute pe producatori, potrivit Stirile Protv. Claudia Burcea (Ferma la Maci) cultiva pe cinci hectare, in Constanta, fructe si legume doar cu ingrasaminte naturale. A vrut sa transforme recolta in conserve asa ca a ridicat, cu 40.000 de euro si o fabricuta, insa din cauza birocratiei nu a reusit sa o deschida.

Din pacate, insa, totul s-a blocat la Directia Sanitar Veterinara.

“M-am dus cu actele si cu cererea, mi s-a sugerat sa citesc legea. Le-am explicat ca nu am studii de specialitate si ca mi-a placea sa gasesc un sprijin in ei. Ne-au sugerat sa ne angajam un inginer chimist. Suntem o ferma mica, nu ne permitem”, a declarat Claudia Burcea.

Citeste si Producator de fructe si legume: Preturile mari la inputuri si subventiile mici sau chiar deloc ne scot de pe piata

Intre timp, legumele si fructele naturale produse in ferma s-au stricat, iar proprietarii sunt siliti sa isi vanda afacerea.
Ministrul Agriculturii a promis ca va indrepta lucrurile.

“Dati-mi numele, dati-mi persoana, dati-mi contactul, dati-mi sa pot intra in contact cu persoana respectiva ca sa-i rezolvam situatia”, a declarat Petre Daea.

In urma cu aproape o luna, pe pagina de FB a Fermei la Maci, era postat urmatorul anunt:

Vezi si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Ferma La Maci cauta noi proprietari si este compusa din:
1. Teren in suprafata de 5,5 ha complet imprejmuit
2. Cultura capsuni pe 7000 mp, sistem hidroponic Royal Brinkman. Plantele sunt anul 1,2 si 3.
3. Cultura sparanghel pe 3500 mp, anul 2
4. Adapost oi in care avem 30 de oi rasele Texel, Merinos si metisi
5. Solar pentru producerea rasadului prevazut cu mese si soba. Suprafata 60 mp
6. Unitate procesare legume-fructe care include:
– chiuveta din inox cu doua cuve
– doua mese din inox 200×80 cm
– plita ptofesionala din inox cu 4 ochiuri
– cazan fierbere cu capacitatea de 150 l, alimentare 380V
– pasator (separator) legume/fructe prevazut cu trei site (8, 6, 0.5 mm), alimentare 380V
– sterilizator profesional, alimentare 380V
– toaleta+dus pentru personal
7. Cultura zmeura, 500 fire, anul 2
8. Put de apa, forat la mare adancime care asigura necesarul de apa pentru toata suprafata
Ferma are o pozitie usor accesibila, intre Ciocarlia de Sus si Ciocarlia (judetul Constanta), la drum asfaltat.
Daca sunteti interesati sunati la nr 0747 083 802.

Orice comentariu este de prisos…

3 thoughts on “De ce isi vand fermierii romani afacerile? S-au saturat de birocratie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *