Producator de fructe si legume: Preturile mari la inputuri si subventiile mici sau chiar deloc ne scot de pe piata

Producator de fructe si legume: Preturile mari la inputuri si subventiile mici sau chiar deloc ne scot de pe piata

 

la maciProducatorii romani de legume si fructe se lupta din greu sa patrunda pe piata locala, invadata de marfuri aduse de peste tot de supermarketuri. Din pacate, nu este singura problema cu care se confrunta, pentru ca preturile mari la inputuri si subventiile mici, ba chiar deloc, cum se intampla in cazul capsunelor, sunt realitati de care nu se poate face abstractie si care la dau mari batai de cap producatorilor nostri. Ce sa mai vorbim de reticenta fata de asociere, de constituirea unor cooperative de producatori, subiect tabu inca pentru multi jucatori din piata?! Este de neinteles insa de ce la noi nu exista subventii la capsune, o nisa de care profita intermediarii care au ajuns sa livreze marfa din strainatate la preturi sub costurile de productie romanesti, si aceasta in conditiile in care exista cheltuieli de transport, logística etc.

“La capsune nu primim nimic, capsuna clar nu este leguma, dar se pare ca nici fruct, noi nu suntem prinsi absolut nicaieri pe schema de plata la APIA”, spune cu naduf Claudia Burcea, proprietara fermei La Maci din Ciocarlia, judetul Constanta.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Ori in lipsa subventiei, cum sa poti concura cu fructele din import? Ca sa nu mai vorbim de costurile mai mari la noi cu inputurile…Este drept si ca este benefica concurenta, dar cu o conditie: toti jucatorii sa joace dupa aceleasi reguli in piata.

la maci2

“Concurenta este cea mai mare problema a producatorilor de legume si fructe. Concurenta, in general, inseamna sanatatea pietei, este firesc sa fie concurenta pentru ca asa facem produse bune, dar pentru mine este imposibil sa ies cu capsuna pe piata si sa concurez cu cea din Spania, pentru ca eu nu am subventia pe care o are spaniolul. Cu toate ca el are si cheltuieli de logistica si de transport si de multe altele, ajunge de multe ori sa intre in Romania cu un pret sub pretul meu de productie, pentru ca oricat de mult am vrea, noi avem o mare problema: preturile mari pe inputuri. Ori cu preturi mari la inputuri si subventie mica, la capsune inexistenta chiar, este greu sa concurezi cu Spania, Italia sau Grecia, cu marii producatori de fructe si legume. Polonia nici nu mai intra in discutie, din punctul meu de vedere joaca intr-o alta liga, ei au acolo un sistem, o strategie agricola pe termen lung, iar aceasta ii ajuta foarte mult sa iasa pe piata”, a declarat Claudia Burcea la AgroTv.

Agricultura nu se face cu kilogramul la piata..

Ferma La Maci administreaza circa 12 hectare de teren agricol (pentru asigurarea hranei animalelor), din care aproximativ un hectar de legume si circa 6.000 mp de capsune in sistem hidroponic. Spre deosebire de alti producatori care se plang ca nu pot sa intre in retail, Burcea spune ca a reusit acest lucru, fara nicio interventie practic, semn ca daca esti serios si faci munca de calitate se poate…trebuie insa sa si vrei sa evoluezi, sa investesti in calitate etc.
lamacisparanghel

“Hipermarketurile nu sunt chiar asa sperietori de ciori cum se vehiculeaza. Intr-adevar, exista o conditie care mi se pare de bun simt, sa fii fiscalizat sau sa fii cumva organizat intr-o forma juridica, mi se pare normal sa faci acest lucru in agricultura. Pentru noi nu a fost deloc greu sa intram. Pur si simplu ne-am dus, cand am inceput sa cultivam, cu capsunele-prima data si apoi cu sparanghelul. Ne-am dus pur si simplu la serviciul clienti, le-am spus cine suntem si ce facem. Au fost foarte deschisi, iar din fericire n-a trebuit sa dam telefoane, sa se intervina pe nicio cale, am semnat un contract si am inceput sa livram. Au conditii de calitate, dar mi se pare normal, mi se pare firesc sa livrezi marfa de calitate sortata, nu se mai poate cu farasul, sunt cumva impotriva acestei practici. Trebuie sa evoluam, sa investim in ambalaje, selectare, depozitare si intr-o relatie cu hipermarketul, pentru ca daca vrei sa faci agricutura, nu o poti face cu kilogramul la piata”, spune Claudia Burcea.

Unde-i unu, nu-i putere. Unde-s doi, e prea mult….

In Romania, este greu sa creezi un grup de producatori, fiecare prefera sa merga pe cont propriu, sa faca lucrurile de capul lui. Cu atat mai mult daca este un jucator important, intrat deja pe piata. O realitate de care s-a convins si Claudia Burcea.

“’Eu am luptat mult pentru o forma asociativa la capsune, mai ales pentru ca nu aveam asa ceva. La legume, in Dobrogea, mi-a fost greu. Am avut o discutie cu un producator de legume si mi-a spus: stiti ce se intampla? Unde-i unu nu-i putere, unde-s doi, suntem prea multi….Mi-am dat seama ca suntem intr-o zona de infantilitate cu care nu pot sa jonglez din nefericire si m-am dus catre alte zone, pentru ca eu trebuie sa fiu intr-o forma asociativa. Daca suntem uniti, suntem putenici, logic”, a marturit Claudiu Burcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *