Sprijin de 3.000 euro pentru producatorii de usturoi

Sprijin de 3.000 euro pentru producatorii de usturoi

 

usturoiProducatorii de usturoi primesc in acest an un sprijin financiar de maximum 3000 euro/ha, cu conditia sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minimum 3.000 mp și sa obtina o productie de minimum 3 kg usturoi/10 mp. Hotararea care modifica și completeaza Hotarârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi” a fost adoptata de Guvern in data de 18 martie 2020. Prin acest act normativ se imbunatatește cadrul legal existent prin urmatoarele reglementari: • Valorificarea productiei de usturoi se va face in perioada 1 iulie-20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune pana la data de 27 noiembrie; • In vederea monitorizarii calitatii usturoiului care se ofera populatiei, potentialii beneficiari trebuie sa detina Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, ce va fi verificat de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara;

• Pentru acuratetea datelor privind suprafetele detinute și cultivate cu usturoi, se solicita beneficiarilor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi in anul de cerere;
• Verificarea de catre reprezentantii DAJ a culturii, inainte de recoltare, cu evaluarea productiei;

Citeste si MADR amana lansarea sesiunilor de depunere proiecte la AFIR

• Procedura de inspectie și verificare se realizeaza de catre structura cu atributii in inspectii tehnice din cadrul MADR și se aproba prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltarii rurale, in termen de maximum 10 zile de la data intrarii in vigoare a acestei hotarâri.

Pentru a fi considerati eligibili, producatorii agricoli trebuie sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minimum 3.000 mp și sa obtina o productie de minimum 3 kg usturoi/10 mp.

Sprijinul financiar este de maximum 3000 euro/ha, iar cererile se depun pana la data de 15 mai inclusiv.

Impactul financiar prevazut este de maximum 7.500 mii lei, reprezentând echivalentul in lei al sumei de 1.579,080 mii euro și se asigura din bugetul pe anul 2020.

Potentialii beneficiari pot fi:
 producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator;
 producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale și intreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008;
 producatorii agricoli persoane juridice.

10.000 ha de usturoi in Romania

Romania este dependenta de importurile de usturoi, in conditiile in care productia interna este foarte mica, adica abia se ridica la 55.673 tone (medie la hectar de 5.582 kg), in 2017, ceea ce inseamna mai putin de 10.000 ha, potrivit datelor INS.

Judetele cu cele mai mari suprafete cultivate sunt Suceava, Arad, Botosani si Teleorman, unde productiile trec de 3.000 de tone. La polul opus se afla judete precum Braila, Brasov sau Hargita cu productii de 20-30 de tone, in 2017.

Citeste si „Legume de sera si solarii in Romania”

In prezent, pretul usturoiului este putin peste 1.000 de dolari/tona in China, in doar 60 de zile fiind inregistrat un recul de 300 de dolari din cauza epidemiei de coronavirus, dupa ce activitatea firmelor din sector a fost blocata. In Europa, insa, usturoiul se vinde la acest moment cu 1400-1500 dolari/tona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *