Cum ar putea sa fie blocata industria alimentara!

Cum ar putea sa fie blocata industria alimentara!

 

paineIndustria alimentara romaneasca risca sa se blocheze daca salariatii din fabrici se imbolnavesc de coronavirus, in conditiile in care 75% dintre ei provin din mediul rural. Numarul salariatilor care lucreaza in industria alimentara in Romania se ridica undeva la 170-180.000, daca ne luam dupa statisticile oficiale. Jucatorii din piata sustin, insa, ca de fapt ar fi in jur de 100.000 de angajati care iși desfașoara activitatea in sector. Doua treimi dintre aceștia provin din satele limitrofe orașelor, iar ei pot fi infectati foarte ușor cu COVID-19. Companiile şi-au facut propriile reguli de combatere a contaminarii, dar acest lucru nu poate suplini lipsa unui plan de preventie la nivel national, sustine Dragoș Frumosu, Sindalimenta.

Mai grav este, insa faptul ca fabricile nu au rezerve de maști și substante de dezinfectie. Potrivit datelor Sindalimenta, in sector exista circa 100 de fabrici care au in jur de 100 salariati și unde oricand poate aparea un caz de imbolnavire.

Citeste si Patronii Dedeman intra in actionariatul Purcari

Nu se pune problema unei crize a alimentelor, va fi dramatic, insa, daca se inchid fabricile, sustine Dragos Frumosu, preşedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara Sindalimenta.

Sindalimenta a solicitat Guvernului sa adopte masuri pentru sprijinirea industriei alimentare in contextul crizei provocate de coronavirus. Fara sprijin din partea Executivului, multe firme iși vor diminua activitatea, iar altele sunt in risc de faliment.

Federatia a mai cerut Ministerului Fondurilor Europene suspendarea contractelor de finantare pentru proiectele in derulare şi a contractelor de subventie pe perioada pandemiei.

Citeste si “Legume de sera si solarii in Romania”

O alta solicitare a vizat gasirea unor solutii privind acordarea de facilitati fiscale firmelor nou-infiintate pe fonduri europene. Este vorba de start-up-uri care au ca obiect de activitate turismul, organizarea de evenimente, productia de alimente, restaurante etc.

Ele se afla in perioada de 12 luni de implementare a afacerii, dar nu işi mai pot atinge indicatorii de performanta, din cauza situatiei actuale, potrivit Adevarul Financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *