Agricover Credit IFN, principala institutie financiara non-bancara specializata exclusiv in finantarea agriculturii, a deschis, la începutul lunii iunie, la Brasov prima sucursala din centrul tarii si a zecea la nivel national.
Un pas important pe care compania l-a facut catre agricultorii romani, iar de aceasta data este vorba de fermierii specializati in cresterea animalelor pentru carne si lapte, dar si catre cultivatorii de sfecla de zahar si de cartofi sau tinerii fermieri si agricultorii cu idei novative care au nevoie de capital de start-up si de sustinere printr-o consiliere profesionala adecvata. Deschiderea sucursalei de la Brasov este cu atat mai importanta, stiuta fiind reticenta institutiilor financiare clasice precum bancile de a finanta aceste activitati. Pe lângă fermieri, la eveniment au participat reprezentanti ai administratiei publice locale, precum și cercetatori.
Nevoia de finanțare
Centrul țării este o importantă zonă agricolă, unde se practică cu success activitati specifice locului, de la cultura mare, cultivarea cartofului, până la cresterea animalelor, nevoia de servicii de finantare fiind evidenta, fie ca vorbim de capitalul circulant sau de dezvoltare, investitional.
Unul din sectoarele cu traditie in zona este si cultura cartofului, planta care din pacate a pierdut teren in ultima vreme din diverse motive, dar in mod special din cauza modificarilor climatice si a globalizarii care a marit concurenta pe piata. Este o realitate faptul ca Romania a fost invadata de soiuri aduse din strainatate, care reprezinta o concurenta puternica atat din punct de vedere calitativ, cat si al pretului. Din pacate, culturile traditionale de cartofi s-au tot diminuat, in conditiile in care seceta pedologica a redus semnificativ productia de o calitate inferioara asteptarilor. Iar daca sistemul de irigatii nu va fi prioritizat in politicile investitionale, pierderile fermierilor vor fi tot mai mari, ceea ce pune sub semnul intrebarii chiar viitorul acestei culturi.
Fermierii participanti au vorbit si despre nevoia constituirii de asociatii cooperatiste atat pentru sustinerea economica, cat si pentru a accesa mai usor credite de dezvoltare. Nu in ultimul rand, a fost evidentiata necesitatea continuarii in cadrul fermelor familiale de catre tineri a unor meserii/profesii practicate de parinti.
AGRICOVER reprezinta una dintre cele mai mari companii romanesti care ofera solutii integrate de consiliere si de finantare pentru agricultura, cu peste 850 de angajati si aproape 7000 de clienti in portofoliu.