Sistemul National Antigrindina, motiv de polemica intre autoritati si fermieri. Cine sa aiba dreptate?

Sistemul National Antigrindina, motiv de polemica intre autoritati si fermieri. Cine sa aiba dreptate?

 

rachete-1Sistemul National Antigrindina constituie de ceva vreme un motiv de polemica intre autoritati si fermieri. La nivel declarativ, cel putin, tensiunea pare sa fie la cote inalte! Gheorghe Caunei Florescu, presedinte director general al Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor (AASNACP), a declarat recent, de exemplu, ca interventiile realizate prin Sistemul National Antigrindina nu produc niciodata seceta, dar unii fermieri urmaresc sa cada grindina pentru a incasa bani de la asigurari, ceea ce este o forma de smecherie! De parca cine stie ce mari sume ar curge de la asigurari, ca sa nu mai vorbim de cate documente si dupa cat timp se primesc banii!

“Noi nu facem altceva decat sa stopam grindina si in niciun caz nu luam apa de la un fermier si o dam la altul. Nu speriem norii, nu-i deplasam dintr-o parte in alta. Astea sunt cuvinte scrise de catre oameni care nu stiu. Noi avem sistem de comunicare pe infrastructura STS-ului, avem aparatura de ultima generatie care ne da toate informatiile si de la Administratia Nationala de Meteorologie vedem efectiv tot ceea ce se intampla si ne ofera anumiti parametri prelucrati deja, Adica, ne spun exact ce se intampla si din centrul de comanda, de la unitatea din Ploiesti, se trimit informatii catre punctele de lansare unde avem operatorii. Ei pun lansatoarele pe coordonatele respective si racheta ajunge exact in zona indicata. Acum trei zile a fost un fenomen extrem in Prahova, unde am actionat cu 88 de rachete si am protejat in totalitate”, a declarat pentru Agerpres Caunei.

Potrivit specialistului, Romania nu este singura tara care deruleaza activitati menite sa protejeze culturile agricole de fenomenele meteorologice extreme.

“Acesti domni (reprezentantii LAPAR, n.r.) urmaresc sa cada grindina si sa incaseze bani de la asigurari. Aceasta este o forma de smecherie. Afirmatiile acestea nu le facem numai noi, ci si anumite autoritati ale statului. Sunt alte interese, asta e problema. Interventiile noastre nu produc niciodata seceta, iar acest lucru este demonstrat si la nivel mondial. Nu suntem singura tara care face aceasta activitate si nu am inventat roata carutei. Am pus in aplicare practicile si din alte tari. De cate ori intervenim, de atatea ori creste gradul de umidificare. Gradul de umidificare creste precipitatia. Majoritatea fermierilor fac interventii la Ministerul Agriculturii, la mine, sa marim numarul de puncte si sa putem interveni sa stapanim aceste fenomene extreme”, a precizat seful AASNACP.

Ce spun fermierii?

In replica, fermierii sustin ca sistemul national antigrindina, prezentat drept cea mai buna solutie in vederea stoparii fenomenelor meteorologice nefaste pentru culturi, este in realitate total deficitar, avertizeaza Liga Asociatiilor de Producatori Agricoli din Romania (LAPAR). Mai mult, agricultorii ameninta cu proteste pentru a arata ca utilizarea acestuia in forma actuala provoaca seceta.

Citeste si Seful LAPAR la FIF 2020: Doar 5% din productia de cereale ramane in tara

“Inaintea perioadei ploioase din acest an, s-a tras cu rachete in norii care se formau spontan, cu incarcatura de precipitatii. Este clar ca nu am avut o evaluare detaliata a situatiei atmosferice, in prealabil. Se trage si acum cu rachete la intamplare, de fiecare data cand se semnaleaza un front atmosferic cu o posibila incarcatura de grindina. Dupa tragere, acesta se disperseaza brusc, iar ploaia nu se mai formeaza. Daca in zona noastra avem astfel de situatii odata la cateva zile, atunci toate ploile care se formeaza spontan sunt compromise. Din cauza acestui fenomen produs de sistemul antigrindina, mii de hectare de productie sunt distruse in fiecare an. Si asta pentru ca toate ploile care scapa de arcul carpatic sau care sunt formate spontan sunt indepartate cu rachete, astfel ca nu mai ajung in zona de campie a judetului Prahova”, sustine Adrian Mocanu, vicepresedintele LAPAR.

In viziunea reprezentantilor producatorilor agricoli din Romania, sistemul national antigrindina este prezentat ca fiind cea mai buna solutie in vederea stoparii fenomenelor meteorologice nefaste pentru culturi, dar “adevaratele consecinte ale sistemului, extrem de costisitor, sunt omise de guvernanti”.

Citeste si Despagubirile pentru seceta se platesc in septembrie. Rapita, cea mai mare suma (1.002 lei/ha)!

“De ani de zile de cand acest sistem este activ la noi in zona, urmarim nivelul precipitatiilor si efectele generale asupra recoltelor, iar concluziile sunt dezastruoase. In perioada in care lucram cu o tehnologie foarte simpla, cu o singura fertilizare in toamna si una in primavara, niciodata nu am avut productii mai mici de 5-6 tone la hectar la grau si 10 tone la porumb. Acum, cu o tehnologie mult mai complexa, cu utilaje mult mai performante, abia facem 4-5 tone la grau si 6-8 la porumb, din cauza secetei. Am semnalat aceasta problema catre Ministerul Agriculturii si chiar am primit o promisiune de la domnul ministru Adrian Oros ca se va intalni cu noi pentru a-i expune problema, insa nici pana la acest moment nu avem o discutie clara, o evaluare sau o rezolvare. Ni se pare normal ca, daca acest sistem antigrindina a fost conceput pentru a ne ajuta, sa fim totusi si noi ascultati in legatura cu efectele pe care le produce”, a afirmat Mocanu.

Cea mai mare problema a fermierilor este scaderea drastica a productivitatii culturilor, ceea ce poate duce la o adevarata criza alimentara in Romania si chiar incepand din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *