Despagubirile pentru seceta se platesc in septembrie. Rapita, cea mai mare suma (1.002 lei/ha)!

Despagubirile pentru seceta se platesc in septembrie. Rapita, cea mai mare suma (1.002 lei/ha)!

 

secetaFermierii ale caror culturi au fost calamitate de seceta vor primi banii incepand cu luna septembrie. Cele mai mari sume vor fi platite la rapita – 1.002 lei/ha, iar cele mai mici la ovaz – 772 lei/ha. Cele mai amri suprafete calamitate sunt la grau. Potrivit ministrului Agriculturii, AdrianOros, un numar de 34.647 de fermieri, care detin 1,168 de milioane de hectare cu culturi infiintate in toamna anului trecut, au inregistrat pierderi din cauza secetei extreme, iar despagubirile vor fi acordate la inceputul lunii septembrie.

Citeste si Peste 1,2 mil. hectare, afectate de seceta intr-un grad mai mare de 30%. Banii vin inainte de campania de toamna!

“S-a finalizat sinteza rapoartelor operate de cei care au activat in comisiile pentru situatii de urgenta si astazi putem sa avem o cifra oficiala. Au fost afectati un numar de 34.647 de fermieri, suprafata afectata este de 1.168.000 hectare cu culturi infiintate in toamna anului trecut. S-a definitivat la nivelul ministerului proiectul de ordonanta de urgenta pentru instituirea acestei scheme de ajutor si a fost pre-notificat la Comisia Europeana. Au fost luate in considerare prevederile orientarilor UE privind ajutoarele de stat in sectorul agricol si forestier si in zone rurale si asteptam ca sa fie prinse in rectificarea de buget si sa facem platile la inceputul lunii septembrie”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

Pe culturi, cuantumul platilor la hectar este urmatorul:
– grau / 925 lei
– secara / 925 de lei
– triticale / 805 lei
– orz / 912 lei
– orzoaica / 951 lei
– ovaz /772 lei
– rapita / 1.002 lei.

Peste 70% din suprafata afectata de seceta a fost cultivata cu grau, a precizat ministrul oros. Cererile de solicitare a ajutorului se pot depune la APIA incepand cu data de 14 august.

Valoarea sumei totale alocate de la bugetul de stat pentru plata despagubirilor se ridica la 1,15 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *