Seceta se face tot mai mult simtita in Romania, iar pagubele incep sa se vada cu ochiul liber pe campuri, atat la culturile infiintate in toamna, cat si la cele semanate in primavara, in mai multe zone din tara. Fie ca este vorba de Baragan, judetele din zona Moldovei, ba chiar si din Vestul tarii, recolta acestui an este afectata serios de arsita.
Si nu este totul, pentru ca au fost si zone in care au fost inregistrate caderi de grindina si vijelii, care au distrus livezile sau solariile legumicultorilor. Acum, producatorii incearca sa centralizeze pierderile pentru a mai putea sa-si recupereze din pagube, in masura in care se poate. Mai ramane doar ca si autoritatile sa recunoasca starea de fapt. La finele lunii mai, de exemplu, ministrul Agriculturii Florin Barbu, de exemplu, declara ca se asteapta la productii foarte bune in acest an si vorbea de suprafete de 200.000 ha afectate de seceta.
“Eu cred ca va fi un an agricol foarte bun din ceea ce am vazut prin deplasarile in tara pe care le-am avut. Sunt anumite zone afectate de seceta si deja am discutat in zona Buzau, o parte din Galati si Vrancea, unde sunt suprafete calamitate, pentru ca au fost zone in care nu s-a irigat. Se asteapta de la prefecturi constituirea Comitetului de situatii de urgenta, pentru, ca impreuna cu directiile agricole si cu celelalte institutii implicate, sa se intocmeasca procesele verbale de seceta. Vom aloca sumele necesare pentru despagubiri, pentru ca asa trebuie sa alocam in perioada in care fermierii o duc greu si pe perioada de seceta, dar, in rest, in tara, culturile sunt foarte bune. Nu cred ca sunt calamitate mai mult de 200.000 de hectare din cele aproape sapte milioane de hectare insamantate, culturi de toamna si de primavara”, declara pe 26 mai ministrul Agriculturii.
Fermierii cer ajutor
De la declaratia ministrului si pana acum, situatia s-a agravat. Acum, s-a ajuns la stadiul la care fermierii cer Guvernului despagubiri de seceta de minim 2.500 lei/ha pentru culturile calamitate 100%.
Organizatiile care formeaza Alianta pentru Agricultura si Cooperare au propus, printr-o adresa transmisa premierului Marcel Ciolacu si ministrului Agriculturii, Florin Barbu, in contextul din acest an, ca solutie pe termen scurt, ”acordarea de ajutoare doar acolo unde seceta pedologica severa si arsita atmosferica a fost si este un fenomen foarte intens”.
”Ne dorim mentinerea eliberarii proceselor verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole incepcand cu procentul de afectare de 30%, dar pentru ca nu sunt sume de bani disponibili pentru acoperirea tuturor acestor daune, solicitam sprijinirea financiara a fermierilor ai caror culturi de toamna si/sau primavara sunt calamitate in procent de peste 70% raportat la productia medie nationala a ultimilor 5 ani. Sunt zone in tara unde productia medie in ultimii 5 ani a fost de 1 tona la Grau si Porumb, iar pentru cei mai afectati ar reiesi conform legislatiei ca la 400-600 kg productie, nu au fost afectati mai mult 40-50% conform coloana 7 (Productia medie pe 5 ani anteriori (kg/ha) din Anexa 4 la Procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole, desi realitatea este ca ei au fost afectati in proportie de 90%). Pentru ca acestia sa isi poata continua activitatea este nevoie de ca despagubirile/compensatiile pentru seceta pedologica severa si arsita atmosferica sa acopere minim 50-60% din cheltuielile totale(directe+indirecte) efectuate si sa fie incasate de fermieri pana la 31.08.2024, pentru anul agricol 2023-2024”, se arata in adresa AAC.
Suma minima de care au nevoie fermierii ”pentru a putea continua activitatea este de minim 2500 lei/ha pentru procent de 100% cultura calamitata”, arata AAC.
Organizatia solicita reglementarea acestor despagubiri si alocarea sumelor necesare pana pe data de 31 august, termenul pana la care fermierii pot solicita evaluarea pierderilor la culturile agricole infiintate in toamna.
Romania a obtinut anul trecut o productie de grau de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafata de 2,208 milioane hectare, fata de 8,684 milioane de tone, in 2022, potrivit datelor provizorii anuntate la finele lunii martie de Institutul National de Statistica (INS).
La porumb, boabe, in 2023, Romania a obtinut 8,522 milioane de tone, cu 485.000 de tone mai mult fata de 2022, cand s-au consemnat 8,037 milioane de tone. Productia totala de cereale pentru boabe a Romaniei a crescut anul trecut cu 9,1% fata de 2022, respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 milioane de tone raportate in 2022 la 20,571 milioane tone.