Revolta fermierului Alexandru Baciu: De ce sa aduci carne fresh din Brazilia si Argentina?

Revolta fermierului Alexandru Baciu: De ce sa aduci carne fresh din Brazilia si Argentina?

 

Alexandru Baciu este unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din România si printre putinii care au avut curajul sa realizeze un lant integrat de productie. Recent, Ferma Baciu a inaugurat o unitate de procesare in localitatea Gradistea din Calarasi specializata in productia de mici si hamburgeri pentru HoReCa, pe lânga magazinele proprii si restaurantul specializat in carne de vita.

Se inchide astfel lantul, punându-se in valoare toate verigile unui business care presupune activitati in sectorul vegetal – peste 2.000 hectare de teren agricol lucrate, zootehnie – ferma cu peste 1100 de animale, vaci de carne si de lapte-, abator si mai nou o unitate de procesare. Din pacate, astfel de investitii sunt destul de putine in tara noastra, pentru ca multi fermieri prefera sa se opreasca la un singur sector, nefiind interesati de integrare.

Alexandru Baciu spune ca aceasta situatie este cauzata de lipsa politicilor agricole.  

”Sunt putine investitiile de acest gen in tot lantul, fiindca nu avem politici agricole. Eu am mai spus, am mutat vaca de carne la câmpie si vaca de lapte la munte. Aceasta a fost optiunea si gândirea tuturor guvernantilor. N-au vrut sa ne dezvolte, de ce sa ne dezvoltam când putem sa aducem carne de te miri unde? Pai cum sa aduci carne fresh din Brazilia, Columbia sau din Argentina? O sa o aduci fresh, dar o aduci cu avionul. Dar cine-si permite sa o aduca cu avionul?”, spune Alexandru Baciu.

El le atrage atentia crescatorilor de animale ca s-au obisnuit sa vânda animalele in viu si nu sunt interesati de randamente.

„România se numara printre singurele tari din Europa care vrea sa vânda animalul pe picioare, in viu, la niste preturi exorbitante. Fermierul nu vrea sa-l vânda la randament.

Normal, animalul de sacrificat se vinde la carcasa. Are randament, acesta este pretul, nu are randament, este un alt pret. Eu ce sa fac cu masa gastrointestinala, cu capatânile, cu toate alea”, isi varsa fermierul naduful.

Chiar si asa, Baciu crede ca zootehnia are viitor in România, cu conditia ca si autoritatile sa fie mai atente la problemele fermierilor. „Sa fie cu mintea acasa, nu la Bruxelles”, spune Baciu.

Ferma Baciu a lansat recent o linie noua de productie dupa o investitie de 2,5 milioane de euro, din care 600.000 euro au constituit fonduri proprii, iar 1,9 milioane de euro au provenit dintr-un credit bancar. 

Noua linie de procesare pentru burgeri si mici, realizata in parteneriat cu Di-Co Total, are o capacitate de productie de 10 tone de produs finit pe zi, fiind operata de maximum 5 oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *