Se reiau lucrările la Canalul Siret – Baragan

Se reiau lucrările la Canalul Siret – Baragan

 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunta ca lucrarile la urmatorii 18 kilometri din Canalul Siret-Baragan vor incepe in martie 2024.

Florin Barbu, fost director general al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, vorbeste de investitii de 500 milioane de auro in sistemul de irigatii, in perioada urmatoare, o parte din proiecte fiind in faza de proiectare sau de constructii montaj.

„Sistemul de irigatii este un proiect ambitios. Am inceput acest proiect pe cand aveam calitatea de director general al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare. A fost un proiect inceput cu o suma alocata de un miliard de euro. In momentul de fata a fost suplimentat cu inca 500 de milioane de euro, deci aproape 1,5 miliarde de euro. Proiectele sunt, o parte din ele, in implementare, in constructii-montaj, o parte se afla in faze de proiectare. Din pacate, am parasit Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare atunci cand a fost schimbare politica.(…) Doi ani de zile, si spun din pacate, a fost o stagnare totala in dezvoltarea si investitiile din sistemele de irigatii din Romania. Dupa doi ani, aceste investitii si-au reluat cursul si sunt in implementare”, a declarat Barbu la Congresul Fermierilor.

Cand a plecat din functia de director general al ANIF, era lansat in achizitie publica proiectul privind continuarea Canalului Siret-Baragan, faza de proiectare, pentru urmatorii 18 km. Aceasta a fost anulata de catre conducerea de la acea vreme de la Ministerul Agriculturii, cat si de la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, desi era 99% finalizata.

„Ma bucur ca domnul ministru Petre Daea si Cornel Popa, directorul general al ANIF, au fost de acord, la solicitarea mea, si va spun si va asigur de acest lucru,(…) in martie 2024 la urmatorii 18 km din Canalul Siret Baragan vor incepe lucrarile. (…) din primii 5 km din Siret Baragan, din acea statie, aproape 7.000 de hectare se iriga”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu a vorbit si de amenajarea Olt – Calmatui. Lucarile la treapta intai sunt finalizate in proportie de 90%, in timp ce pentru treptele a 2-a si a 3-a s-a semnat contractul de lucrari.

Ministrul a promis ca vor fi gasite solutiile si sumele necesare, astfel incat fermierii care fac parte din organizatii de udatori sa poata achizitiona, pe o schema cu 30% contributia beneficiarilor, echipamente de irigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *