Pozitia Forumului APPR fata de propunerea de regulament a UE privind noile tehnici genomice (NGT)

Pozitia Forumului APPR fata de propunerea de regulament a UE privind noile tehnici genomice (NGT)

 

Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (Forumul APPR), structura federativa afiliata la Confederatia Europeana a Producatorilor de Porumb din Europa (CEPM), este un activ si constant partener de dialog civil al autoritatilor de la Bucuresti si Bruxelles, militand, in numele membrilor sai, fermieri de cultura mare si unitati care efectueaza procesare primara, pentru solutii si masuri de politici publice corecte si proportionale.

In acest context, organizatia noastra a pledat constant pentru accesul la instrumente inovative, la decizii bazate pe stiinta in reglementarea produselor si tehnologiilor agricole in Europa, care sa ajute fermierii sa contribuie la obiectivele de sustenabilitate pe care le vizeaza Uniunea Europeana si, in acelasi timp, sa le permita sa concureze pe picior de egalitate pe piata globala.

Forumul APPR saluta publicarea ieri, 5 iulie 2023, de catre Comisia Europeana, a propunerii de regulament privind noile tehnici genomice (NGT). Dupa zece ani de ezitari si amanari de cand oportunitatea acestei initiative a fost pusa pe agenda dezbaterii publice, iata ca se face un prim pas esential pentru viitorul agriculturii europene, care se confrunta cu numeroase provocari.

Dintre principalele obiective ale propunerii retinem: mentinerea unui nivel ridicat de protectie a sanatatii si a mediului, orientarea spre o gama larga de specii de plante ce pot contribui la obiectivele de durabilitate, in special pentru sistemul agroalimentar, si crearea unui mediu favorabil pentru cercetare si inovare, mai ales pentru IMM-uri.

Propunerea, contine, de asemenea, doua cai distincte de introducere pe piata a NGT-urilor:

– Plantele NGT care ar putea aparea si in mod natural sau prin ameliorare conventionala (“plante NGT din categoria 1”). Acestea ar face obiectul unei proceduri de verificare, pe baza criteriilor stabilite in propunere.  

– Plante NGT cu modificari mai complexe (“plante NGT din categoria 2”), pentru care se vor aplica cerintele legislatiei actuale privind OMG-urile. Acestea ar face obiectul unei evaluari a riscurilor si al unei autorizari inainte de a putea fi introduse pe piata. De peste 8 ani, Forumul APPR s-a implicat activ in ceea ce priveste subiectul noilor tehnici genomice, prin nenumarate actiuni de informare a publicului larg si dialog civil cu autoritatile.

Printre cele mai relevante activitati intreprinse de asociatia noastra este participarea la organizarea, alaturi de Alianta Industriei Semintelor din Romania, AgroBiotechRom si USDA, timp de 6 editii succesiv, a conferintei internationale dedicate biotehnologiilor agricole moderne. In cadrul acestora, experti internationali si cercetatori din tara noastra au adus in atentia publicului aspecte cheie legate de siguranta si beneficiile ameliorarii de precizie a plantelor, capabile sa creeze soiuri rezistente la stres biotic si abiotic pentru a contribui la securitatea alimentara globala. Fermierii romani sunt gata sa imbratiseze solutiile viitorului! Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania este o structura profesionala formata din producatori agricoli si reprezentanti ai lantului profesional agricol din Romania, infiintata in anul 2012. Forumul APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare de porumb din Europa si furnizeaza asistenta tehnica, economica si legislativa pentru membrii si organizatiile profesionale ale fermierilor din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *