Intr-un an asa de dificil cum este 2020, din cauza secetei, putini sunt fermierii care indraznesc sa se gandeasca la productii de top! Cel mai probabil, majoritatea se asteapta undeva la o productie de 2-2,5 tone de grau la hectar. Exista, insa, si exceptii de la regula, semn ca acolo unde se aplica tehnologie, rezultatele nu intarzie sa apara. Si daca nu credeti, nu aveti decat sa va convingeti singuri la fata locului! In urma cu doi ani, scriam despre un tanar fermier din localitatea Luciu din judetul Ialomita, care reusea sa obtina la graul de samanta o productie de circa 11,7 tone.
Citeste si ROMANIA. Exporturi record de grau, in luna martie: 750.000 de tone!
Cam mult, neverosomil poate, au spus unii, dar pe deplin adevarat. Anii ce au urmat s-a mers pe acelasi trend, iar tehnologia Rofert implementată de Dragoș Bădița a confirmat chiar si in conditiile cele mai dificile, cum se intampla in acest an. Pe scurt, intr-un scenariu optimist, vorbim, de productii de peste 10 tone/ha la toate cele trei soiuri de grau de samanta cultivate in toamna.
Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“
„Majoritatea fermierilor considera ca lipsa apei a calamitat culturile. Nu este apa, ci gerul si vantul care au deshidratat si au ofilit plantele, iar ulterior au uscat si pamantul”, spune Dragos Badita.
Fara azot si fara apa?
Fermierul ialomitean sustine ca, in principiu, nu apa este elementul determinant la realizarea productiei. Atunci ce conteaza cel mai mult la obtinerea unor productii bune?!
Citeste si Productie record de grau intr-o ferma de 113 ha din Ialomita: 11,7 to/ha
Pe primul loc este nutritia, macro si microelemente aplicate in fazele fenologice ale fiecarei culturi, urmeaza apoi lucrarile solului, hibridul sau soiul, protectia plantelor, cultura premergatoare si clima.
„Daca ai apa de rasarire, te poti descurca apoi cu nutritia”, adauga Badita. La Luciu de exemplu, precipitatiile au fost foarte mici: 12 litri/mp in februarie si 7 litri/mp pe 10 mai. Ulterior, au mai fost circa 50 litri intre 10 si 20 mai…
Suficient, spune Dragos Badita, pentru a obtine o productia mai mult decat buna! Si o sa vedem la recoltat daca a avut drepatate sau nu!
Evolutia culturii!
Incepand cu 15.03.2020, a inceput perioada de frig (-8 grade Celsius cateva zile, resimtite – 13 grade Celsius, apoi – 5 grade Celsius si – 3 grade Celsius) si vanturi pana in data de 24.04.2020.
20.03.2020
prima aplicare Rofert , doza ridicata de apa, presiune ridicata in pompa instalatiei, lancile cat mai aporpe de de covorul vegetal uscat
01.04.202o
08.04.2020
11.04.2020
revemire
aplicare ROFERT
02.05.2020
15.05.2020
08.06.2020
Multumesc mult pentru sfaturi!