Pandemia a dus la prabusirea exporturilor Romaniei, dar la cereale criza aproape ca nu s-a simtit. Ba din contra, comerciantii care se ocupa de trimiterea granelor peste hotare, in tari arabe, au avut de castigat in ultimele luni. Au livrat intr-o singura luna, in plina pandemie, cat pentru doua sau trei luni obisnuite, potrivit Stirile ProTv. La grau, de exemplu, volumele livrate au atins 750.000 tone in martie, ceea ce a insemnat un record pentru o singura luna, dupa cum declara oficalii de la Ministerul Agriculturii.
Romania si-a crescut exporturile si la animale – in special oi, dar si la bauturi. Tarile arabe in special au cumparat de la noi cantitati uriase de cereale, in plina criza sanitara, iar autoritatile chiar au interzis exporturile, pentru o perioada scurta de o saptamana. In rest am vandut dublu fata de o perioada obisnuita in Egipt, Liban ori Arabia Saudita.
Emil Dumitru, Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii: ”Cerealele, materiile prime au fost o miza importanta pentru tarile care nu-si asigurau securitatea alimentara si atunci a fost un volum mare de export in martie au fost exportate peste 750 de mii de tone de grau, ceea ce a insemnat un record pentru o singura luna”.
Citeste si #RomaniaFunctioneaza. Tabara, ASAS: E o prostie suma care se da la cercetare!
Statistica arata ca, in primele patru luni ale acestui an, exporturile de cereale au urcat cu 40% fata de aceeasi perioada din 2019.
Asta a facut ca exporturile de alimente si animale vii sa creasca, in total, cu 21 de procente. Tot din tarile arabe a venit si o cerere crescuta pentru ovine. Si la bauturi, lucrurile stau bine. Apa romaneasca, de pilda, a ajuns pana in America. Insa aceste exporturi marite au fost printre putinele exceptii.
Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“
Pe de alta parte, numai in aprilie, o luna in plina criza sanitara, exporturile Romaniei s-au prabusit. Vorbim despre o scadere cu aproape 50% a exporturilor, potrivit datelor de la Institutul de Statistica. Iar de la inceputul anului si pana la finele lui aprilie, am avut scaderi masive la combustibili, la produse manufacturate, precum hainele si incaltamintea, dar si mai grav – in industria auto, domeniu care este locomotiva exporturilor.
De altfel, Romania importa mult mai mult decat vinde. Numai in primele patru luni din an, am exportat de 20 de miliarde de euro, dar am importat de 26 de miliarde de euro, potrivit StirileProTv.