Rusia si Ucraina asteapta productii bune la floarea soarelui

Rusia si Ucraina asteapta productii bune la floarea soarelui

 

floareIn acest an, Rusia ar urma sa aiba o recolta de floarea soarelui de aproximativ 15,5 milioane de tone, in timp ce in Ucraina este asteptata o productie de circa 16 milioane de tone, potrivit estimarilor analistilor. Astfel, in sezonul 2020/21, Rusia si Ucraina, in conditii meteorologice bune, vor recolta in total 32 de milioane de tone de floarea soarelui, ceea ce ar putea fi un nou record, cu consecinte directe asupra preturilor, arata Agroinvestor. Institutul de Conjunctura a Pietei Agricole (IKAR) prognozeaza o recolta de floarea soarelui in Rusia de 15 milioane de tone, adica la nivelul celei de anul trecut.

In iunie, SovEcon si-a modificat prognoza pentru cultura de floarea soarelui de la 13,9 milioane tone la 14,6 milioane tone, iar conform prognozei din iunie a FAS USDA, recolta de floarea soarelui ar urma sa fie de 15,5 milioane tone, potrivit Agrobiznes.md.

Cu toate ca acestea sunt doar estimari intermediare, prognozele privind viitoarea recolta deja afecteaza pretul uleiului de floarea soarelui si semintelor. Contractele pentru furnizarea de ulei din recolta 2019 sunt in mare parte realizate, astfel si cererea se va reduce, ceea ce va avea ca efect o scadere a pretului la floarea soarelui, dupa cum sustin analistii agentiei germane OilWorld. Totodata, si politica de export a Rusiei va avea un impact semnificativ asupra pietei.

In Ucraina, recolta de floarea soarelui este estimata la 16-16,2 milioane tone, potrivit estimarilor analistilor APK-Inform.

In acelasi timp, portalul Latifundist arata ca pierderile la floarea soarelui in Ucraina pot varia de la 15% la 80%, din cauza ploilor si a temperaturilor ridicate inregistrate in multe regiuni ale tarii, arata Agrobiznes.md.

In ceea ce ne priveste, vestile venite de la agricultori nu sunt deloc bune. Dupa ce productia de grau este estimata undeva la jumatate, fata de volumul din 2019, istoria este pe cale sa se repete si la culturile infiintate in primavara.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

Cele mai mari pierdri se anunta in Dobrogea si in sud-estul tarii, potrivit informatiilor din piata.

Citeste si Seful LAPAR la FIF 2020: Doar 5% din productia de cereale ramane in tara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *