In cat timp ar putea Romania sa-si reduca importurile de fructe?!

In cat timp ar putea Romania sa-si reduca importurile de fructe?!

 

coman_FIF2020Importurile de fructe au crescut foarte mult in ultimul deceniu, pe fondul reducerii productiei locale, din cauza declinului plantatiilor, in mare parte imbatranite. Situatia ar putea sa revina, insa, la normal, daca putem spune asa, undeva prin 2034, cand Romania va ajunge sa detina teoretic circa 50.000 ha de plantatii pomicole noi, potrivit datelor prezentate de Mihail Coman, directorul general al ICDP Maracineni – Pitesti, in cadrul celei de-a treia editii a FoodIntelForum.ro, eveniment desfasurat pe 25 iunie la ICDP Maracineni.

Statisticile arata ca in 2012, Romania importa circa 381 mii tone de fructe, dupa care volumul a tot crescut pana la 681 mii de tone, in 2017. In acelasi timp, productia s-a redus de la 1,99 milioane de tone, in anul 2012, pana la 1,05 milioane de tone, in 2017.

Citeste si Romania are putine unitati de procesare eco. Fructele si legumele, pe primul loc!

Ca punct de reper, ar trebui sa avem anul 1993, cand productia a depasit 2 milioane de tone, iar acesta ar fi un nivel normal pentru tara noastra, dupa cum a precizat Coman.

Citeste si “PIATA DE FRUCTE ROMANIA”

Odata cu intrarea pe rod a unor plantatii noi, ar urma sa screasca si consumul de fructe, dar in acelasi timp, sa se reduca si importurile. Cu alte cuvinte, peste vreo 14 ani ne vom putea intoarce la cifrele din 2013. La importuri, cel putin, ceea ce n-ar fi deloc rau, nu-i asa?

Prognoze ICDP Maracineni pentru urmatorii ani:

Fructe2034

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *