Impactul incalzirii globale asupra sectorului alimentar

Impactul incalzirii globale asupra sectorului alimentar

 

incalzire_globalaIncalzirea globala reprezinta fenomenul natural prin care suprafata, atmosfera cat si oceanele Terrei se incalzesc constant, ajungand ca in viitor sa reprezinte un pericol mortal pentru intreaga omenire. Cauzele incalzirii globale sunt determinate de actiunile umane in promovarea unor comoditati diverse ale modernizarii ce elibereaza dioxid de carbon in atmosfera prin arderea de combustibili fosili.

Sectorul alimentar, daca nu este gestionat corespunzator, poate fi puternic afectat de schimbarile climatice ce pot deteriora atat recoltele, cat si modul de distributie al hranei la nivel global.

Efectele incalzirii globale, precum: extremitatile vremii, cresterea temperaturilor, nivelul crescut de dioxid de carbon, cresterea nivelului apelor, contribuie la degradarea agricola.

Potrivit Institutului Pamantului din cadrul Universitatii Columbia:

„Se precizeaza ca seceta si deficitul de apa vor afecta productia de orez, care este un aliment de baza pentru mai mult de jumatate din oamenii de pe Terra. In Asia de sud si sud-est, 23 de milioane de hectare de suprafete de productie de orez neirigat sunt deja supuse deficientei de apa, iar seceta recurenta afecteaza aproape 80% din zonele cultivate cu orez neirigat din Africa.”

Mai mult, Institutul Pamantului din cadrul Universitatii Columbia atrage atentia asupra efectelor temperaturii ridicate privind cresterea animalelor:

„Valurile de caldura care se asteapta sa devina mai frecvente, fac ca animalele sa devina mai putin fertile si mai vulnerabile la boli. Vacile de lapte sunt in special sensibile la caldura, rezultand ca productia de lapte sa fie in scadere.”

Citeste si Seful LAPAR la FIF 2020: Doar 5% din productia de cereale ramane in tara

Totodata, din cauza incalzirii globale pot aparea daunatori in noi zone ale lumii, distrugand culturile care nu au avut timp sa-si evolueze sistemele de aparare impotriva acestora.

„Temperaturile ridicate, cresterea nivelului apelor si cresterea frecventa de vreme nefavorabila vor duce la reducerea productivitatii agriculturii si a horticulturii in multe regiuni ale lumii” raporteaza Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura in 2019.

In ceea ce priveste stoparea factorilor naturali ce prezinta un risc crescut asupra omenirii, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor ajuta la dezvoltarea unui dispozitiv ce prezice producerea si raspandirea aflatoxinei (micotoxine cancerigene produse de doua specii de Aspergillus, o ciuperca gasita in zonele cu clima calda si umeda) in porumb, grau si orez sub diferite scenarii ale schimbarii climatice.

Cercetatorii promoveaza cercetarea pentru a ajuta la crearea unor abordari flexibile pentru evaluarea riscurilor pentru amestecurile de micotoxine. Mai mult, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a derulat un proiect denumit – Schimbarile climatice ca motor al riscurilor emergente pentru siguranta alimentelor si furajelor, a plantelor, a sanatatii animalelor si a calitatii nutritionale – in perioada 2018-2020.

Ambitiile proiectului in lupta impotriva schimbarilor climatice au fost urmatoarele: anticiparea pe termen lung ale multiplelor riscuri emergente folosind scenarii ale schimbarii climatice / scanarea orizontului pentru colectarea semnalelor provenite din mai multe surse de informatii / largirea retelei de cunostinte prin racolarea de experti ai agentiilor UE si ONU / crearea analizelor asupra deciziilor cu criterii multiple pentru a identifica riscul in alimente, securitatea furajelor, plante, sanatatea animalelor si calitatea nutritiva.

Mancarea din supermarketuri provine din zone indepartate ale lumii, fiind transportata pe termen lung in conditii ce favorizeaza emisiile de gaze de sera, avand un efect foarte nociv asupra mediului inconjurator. Acest aspect a inspirat o firma din Africa de Sud sa creeze un sistem de racire „verde”, in urma impactului puternic pe care transportul alimentelor il are asupra mediului: camioanele si containerele ce transporta alimente frigorifice de obicei opereaza cu ajutorul unui lichid de racire care actioneaza precum gazele cu efect de sera, fiind aproape de 4000 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon.

Sistemul de racire al firmei Sud Africane urmareste crearea unui dispozitiv care ar pastra mancarea proaspata si ar reduce din emisiile de carbon. Inovatia in materie de transport al alimentelor reprezinta una din modalitatile de prevenire a consecintelor schimbarilor climatice. (Radu Stinghe)

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *