Rosiile pentru diabetici, vedetele Fermei de Legume Baronescu din Perisor

Rosiile pentru diabetici, vedetele Fermei de Legume Baronescu din Perisor

 

baronescuMarian Baronescu este un legumicultor din comuna Perisor, judetul Dolj, foarte cunoscut in breasla. Stabilit de aproape un deceniu in localitate, agronomul Baronescu nu s-a multumit sa se ocupe doar de ferma sa, ci i-a placut sa-i invete si pe localnici tainele acestei activitati. Plantatiile de capsuni, solariile cu legume, livezile, ferma de pasari si de animale, totul a fost visul lui, din care si sotia, Florica Baronescu (licentiata in litere) a vrut sa faca parte, relateaza Gazeta de Sud. L-a urmat la Perisor pentru ca pamantul si apa de aici le-au dat sperante. La inceput, nu le-a dat nimeni nici un credit, oamenii spuneau ca nici buruienile nu cresc in zona, cu atat mai putin plantele.

Timpul i-a contrazis pe carcotasi. Pamantul a fost fertil, iar plantele s-au dezvoltat in voie, fara erbicide, fara substante chimice. Plantele din solarii beneficiaza doar de ingrasamant organic, achizitionat din Italia, si ingrasamant de grajd, iar semintele pentru legume sunt create de un institut din Turcia special pe gustul care le place clientilor sai, pentru ca, in timp, s-a ajuns sa produca legume adaptate cerintelor pietei, „intrucat facem agricultura pe gustul oamenilor“, dupa cum spune Florica Baronescu.

Rosii cu continut mare de licopen …

De cativa ani, sotii Baronescu au inceput sa produca si rosii destinate persoanelor care sufera de diabet, tomate cu continut mare de licopen, care inlocuiesc necesarul de insulina pentru diabetici. Florica Baronescu spune ca samanta pentru o planta costa 1,5 lei, iar ca sa obtina un profit care sa ii amortizeze investitia ar trebui sa vanda rosiile cu 12 lei kilogramul. Le-a dat insa si cu 5 lei pentru ca intotdeauna a pus mai presus omul si vrea sa aiba acces cat mai multe persoane la produsele sanatoase.

In timp, si-au castigat multi clienti. Oamenii vin la ferma si isi iau toate cele necesare, de la legume, fructe, pasari, pana la muraturi, dulceata ori bulion. In reteta succesului au existat doar cateva secrete.

„In primul rand, stiinta de carte a domnului inginer, pamantul, dar si dragostea si dorinta de a le oferi oamenilor produse al caror gust este natural. Cea mai mare satisfactie este cand ma suna diferite persoane si imi spun ca nu mai sufera de alergii dupa ce au inceput sa consume produsele noastre, ca se simt bine. Atunci simt cea mai mare multumire“, a declarat Florica Baronescu.

Nu a avut zile libere sau concedii. Si-a petrecut timpul printre plante, le-a vegheat permanent, ca pe niste copii, alaturi de sotul ei, iar fiecare an aducea o provocare pe care trebuia sa o indeplineasca „pentru ca tot ce ne-am pus in gand am reusit“.

Citeste si Producator rosii: Soiurile romanesti sunt depasite cu mult de cele aduse din import

Urmatoarea provocare – spune Florica Baronescu – este sa construiasca o pensiune, in care sa ii primeasca pe toti cei care vor sa traiasca romaneste. Sa culeaga capsune, sa rupa iarba, sa faca muraturi, dulceata si tot ce mai trebuie pe la ferma: „Acesta este raiul meu si vreau sa il cunoasca si altii, sa stie cat de mult trebuie sa pretuiasca pamantul acesta care ne binecuvanteaza cu atatea roade!“.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *