Producator rosii: Soiurile romanesti sunt depasite cu mult de cele aduse din import

Producator rosii: Soiurile romanesti sunt depasite cu mult de cele aduse din import

 

rosiibProducatorii romani de legume recunosc ca exista diferente mari intre soiurile romanesti de rosii si cele aduse din afara, incepand de la aspect, gust si bineinteles volumul productiei. Este adevarat, insa, si faptul ca in lipsa ofertei autohtone, aproape toata lumea se aprovizioneaza cu seminte procurate din strainatate. Nici macar procentul obligatoriu de 5% seminte romanesti – “o nebunie”, dupa cum a declarat recent Aurel Tanase, presedintele OIPA Legume Fructe, atat timp cat nu exista oferta interna – pentru producatori nu pare sa fi imbunatatit situatia. In prezent, oferta interna acopera undeva la 1% din necesarul pietei. “Soiurile romanesti au fost depasite cu mult de cele aduse din import. Rosia de afara rezista mai mult si nu se inmoaie”, a declarat Mihai Dragoi, legumicultor, la o emisiune la Agro Tv.

Pe de alta parte, nu putem face abstractie nici de faptul ca romanii, ca de altfel, toți locuitorii din Balcani, au gusturi diferite în ceea ce privește tomatele. La noi, preferințele se îndreaptă spre roșiile mai acrișoare, spre deosebire de occidentali, unde tendințele sunt cu totul altele.

““În Balcani există o anumită preferință în ceea ce privește gustul tomatei: sa fie suficient de dulce ca să simți că este acrișoară, în timp ce în Occident partea cu acrișorul este lăsată mai moale. Aceasta pentru că aici s-au făcut unele corelații între incidența unor boli digestive și aciditatea legumelor, care au dus la crearea unor hibrizi al căror conținut de zahăr este ceva mai ridicat. Raportul zahăr-aciditate este principalul parametru. pe care noi îl putem măsura cu ușurință, caracterizează gustul principal“, afirma Dr. Victor Lăcătuș, fost director științific la ICDLF Vidra.

Cercetarea, incotro?

Chiar daca situatia actuala nu este una dintre cele mai fericite, exista insa si legumicultori care sunt gata oricand sa parieze pe soiurile romanesti create la Statiunea de Cercetare de la Buzau. Un astfel de exemplu este Vlad Gheorghe, presedintele CATAR si un sustinator infocat al semintelor romanesti, care afirma ca soiurile autohtone sunt mai bune pentru culturile in camp.

Citeste si Victor Lacatus: 99% din hibrizii de legume cultivati in Romania provin din strainatate

Cat despre cercetarea romaneasca, el spune ca de vina pentru starea dificila in care se afla aceasta este si faptul ca au fost favorizati producatorii de seminte din afara, in detrimentul celor romani.

“A fost creata o plaja pentru a favoriza anumite soiuri aduse de firmele din afara”, a afirmat recent Vlad la Agro TV.

Presedintele CATAR este si initiatorul legii care prevede obligativitatea legumicultorilor ca 5% dintre semintele folosite sa fie romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *