#RomaniaFunctioneaza. Productia merge inainte. Si investitiile

#RomaniaFunctioneaza. Productia merge inainte. Si investitiile

 

radic_starIndustria alimentara autohtona functioneaza si produce mancare pentru ca romanii sa aiba ce pune pe masa in aceste zile, in care COVID-19 a dat peste cap economia romaneasca si pe cea globala. La Radic Star, producatorul de mezeluri din Stefanestii de Arges, chiar daca activitatea s-a restrans, iar o parte din personal a fost trimis in somaj tehnic, se lucreaza in fabrica! Este drept, nu la capacitate maxima, dar cel mai important este ca se produce. Si in ciuda vanzarilor mai mici sau a faptului ca au cazut pur si simplu comenzile din partea HoReCa, conducerea Radic Star isi pastreaza optimismul si spera la o revenire cat mai rapida la normal si, de ce nu, la finalizarea investitiilor in curs.

Mai multe, insa, despre activitatea de la Radic Star puteti afla din interviul acordat de Mirela Ungurenus, asociat si unul dintre administratorii companiei, pentru FoodBiz.

• Cum va desfasurati activitatea in aceasta perioada?

Noi am mai trecut printr-o criza in 2015 cand am avut un incendiu si au fost distruse din temelii fabrica si abatorul. De atunci am invatat multe, ne-am calit, am capatat si mai multa experienta si incredere in noi si in personalul muncitor si tesa care ne au fost alaturi, iar in aceasta situatie de COVID-19 ne-am mobilizat si mai bine. Pe langa regulile stricte de igiena si siguranta alimentara pe care le avem implementate conform certificatelor ISO si HACCP, am aplicat si regulile impuse prin legislatia elaborata de Guvern pentru aceasta perioada.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. La CAI Curtici se munceste intens cu toti cei 500 de oameni

• Cati angajati lucreaza practic acum?

In total, avem circa 280 de angajati pe tot grupul de firme. Pe COVID-19 in industria alimentara s-au produs niste schimbari si a trebuit sa luam hotararea sa dam o mica parte din personal in somaj tehnic pentru doua saptamani. Asteptam cu speranta repornirea economiei pentru a ne relua activitatea la capacitate maxima.

• Ati luat masuri speciale in fabrica?

Cum am spus sii mai inainte, la noi regulile sunt foarte strict reglementate prin legislatie si prin normele interne de conduita implementate conform certificarilor ISO si HACCP. Avem echipe formate pe fiecare faza de productie care se ocupa de instruirea personalului, aplica si urmaresc respectarea acestor reguli. Procedura de purtare a echipamentelor de protectie – masti, bonete, halate, manusi o aplicam dintotdeauna si ca pe langa acestea am instruit personalul cum sa se comporte in afara unitatii pentru a nu se infecta. Ca si strategie, am decis sa nu se intalneasca schimburile la intrarea in productie si i-am organizat sa lucreze la un interval de 12 ore. Avem grija si o foarte mare responsabilitate fata de ei.

• Cum v-ati descurcat in ceea ce priveste aprovizionarea cu materie prima?

Nu avem probleme, aprovizionarea de la furnizori a mers in mod normal si in plus, in cadrul grupului de firme avem o ferma de porci care ne asigura 10% din necesar.

• V-ati schimbat strategia de business?

A trebuit sa ne adaptam la noile circumstante de desfacere prin reprogramarea productiei in functie de cerere. De exemplu inchiderea sectorului HoReCa ne-a afectat piata de desfacere si in plus au fost afectate si comenzile de la hypermarket-uri din cauza schimbarii comportamentului de cumparare al oamenilor. Per total, productia a scazut in conditiile in care comenzile s-au micsorat.

• Cum vedeti evolutia in continuare? In cat timp va puteti reveni?

Acum este un moment de expectativa.Tot mediul de afaceri asteapta relaxarea si prin repornirea business-urilor legate de domeniul nostru de activitate speram sa ajungem cat de repede la capacitatile normale de productie.

• Cum se desfasoara lantul integrat de productie?

Gupul de firme din care facem parte detine o ferma de porci la Ciupa (judetul Arges), cu un efectiv de 4.000 de capete pe ciclu, trei cicluri pe an. De asemenea, dispune si de o ferma vegetala de circa 600 ha. Dupa incendiul din 2015 am accesat un proiect pe fonduri europene prin care refacem fabrica si abatorul. Speram ca in octombrie-noiembrie sa se reia activitatea la fabrica de pe vechiul amplasament la Stefanesti (judetul Arges) si prin aceasta sa inchidem lantul integrat de productie.

• Aveti si magazine proprii?

Avem trei magazine ale noastre, unul este la fabrica si doua in pietele centrale in Pitesti. Ne propunem sa dezvoltam un lant de magazine propriu si sa mergem si pe alte zone cum ar fi Bucuresti.

• Ce ati invatat din criza aceasta? Care a fost cea mai mare problema?

Aceasta criza ne-a intarit si mai mult, ne-am mobilizat, am redus cheltuielile. Asteptam cu incredere repornirea economiei care este in avantajul tuturor si, de asemenea, sa finalizam proiectul pentru a creste capacitatea de productie si a crea noi locuri de munca.

• Oamenilor le este frica sa vina la lucru?

Oamenii au inteles de la inceput ca trebuie sa se protejeze si sa respecte regulile de distantare sociala, sa se informeze si sa nu intre in contact cu persoane care vin din zone cu risc mare. La Radic Star le-am asigurat toate conditiile in acest sens si astfel am reusit sa nu avem probleme.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. Peste 70% din Romania munceste mult

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *