Romania va fi prezenta, anul viitor, pentru prima data la World Butchers’ Challenge 2025, cea mai prestigioasa competitie din lume dedicata macelariei. Este o premiera nu doar pentru noi, ci si pentru tarile din sud-estul Europei, ceea ce ii face pe baietii nostri care ne vor reprezenta la Paris sa fie si mai ambitiosi in lupta cu concurentii din Noua Zeelanda sau Australia, principalii favoriti.
Nu va fi o simpla competitie, ci un adevarat show – spectacol, in care macelarii de elita isi vor putea etala indemanarea.
„Intrecerea macelarilor va avea loc intr-o arena, va fi un adevarat show transmis live, totul fiind gandit intr-o maniera de spectacol. ..(…) Proiectul este o initiativa complexa, nu este vorba doar de sase oameni care stau trei ore si jumatate intr-o incinta si transeaza carne. Noi trebuie sa spunem o poveste, insotita inclusiv de butaforii care vor fi puse pe acea masa. Am terminat deja primul set de antrenamente complete, stim ce produse facem, am inceput sa repetam, stim echipa, iar urmatorul pas este repetarea pana la plecarea la Paris a acestor produse, realizarea mesei de prezentare, plus ceea ce tine de comunicare si marketing, asigurarea bugetului pentru anul viitor etc.”, spune intr-un interviu acordat FoodBiz Florin Morosanu, directorul Fundatiei „Stefan Moldovan”, cea care a si initiat realizarea proiectului „Macelari de elita ai Romaniei”.
Mai trebuie precizat ca Fundatia a aparut pentru a onora memoria maestrului macelar Stefan Moldovan, cel care a fondat compania Moldovan Carmangerie Cluj, de care se ocupa acum fiul sau Cosmin Moldovan, care va reprezenta in calitate de jurat Romania in cadrul World Butchers’ Challenge.
Competitori din 15 tari
World Butchers’ Challenge va aduna, anul viitor, in concursul de la Paris, ajuns la cea de-a opta editie, 15 tari: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franta, Germania, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelanda, Portugalia, Romania, Spania si SUA.
Initial, WBC era o intrecere intre echipe de macelari din Noua Zeelanda si Australia, care se anunta cei mai redutabili adversari in competitia de la Paris.
„Este prima data cand o tara din sud-estul Europei participa la aceasta competitie, nu mai este un precedent. Este prima noastra participare la aceasta competitie, noi stim regulamentul, stim ca baietii sunt buni si ca trebuie sa repetam, obiectivul nostru este sa ne realizam proiectul, gandit si repetat la cea mai inalta calitate …(…) eu sper sa fie o surpriza placuta prezenta Romaniei si o sa fie”, afirma Morosanu.
La competitia din 2025, exista cinci categorii importante de care se va tine cont la jurizare, declara Morosanu, care mentioneaza faptul ca se puncteaza foarte mult calitatea si inovatia.
„Acele echipe care reusesc sa vina cu produse noi care aduc o alta perspectiva asupra carnii vor primi punctaj maxim. In egala masura conteaza, insa, si detaliile, pentru ca daca nu le executi bine vei fi depunctat, dar si siguranta in locatia respectiva sau aspecte care vizeaza utilizarea carnii”, spune Morosanu.
Cine sunt macelarii de elita ai Romaniei
Echipa Romaniei a fost prezentata la Indagra Food Bucuresti, in cadrul unui eveniment special. Macelarii au fost alesi in urma unor selectii la nivel national. Echipa nationala are in componenta un capitan – Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), cinci titulari seniori – Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, Bucuresti), Ionut Alexandru Anghel (Carmangeria Ozana, Bucuresti), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne si sare, Bucuresti), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzau), patru rezerve – Bíró János László (Petry, Targu-Mures), Catalin Angheru (Carmangeria Ozana, Bucuresti), Florin Stinga (Sergiana, Brasov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), si doi ucenici – Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj), Petre Nita (Carmangeria Ozana, Bucuresti).
Participarea Romaniei la WBC 2025 este un proiect initiat de Cosmin Moldovan, CEO Moldovan Carmangerie si presedinte al Fundatiei „Stefan Moldovan”, cu scopul revitalizarii meseriei de macelar. Echipa a gasit de la bun inceput sustinere din partea Auchan si BCR, precum si din partea unor jucatori importanti din industria carnii si cea alimentara.
Specialistii macelari care formeaza echipa au fost alesi in urma unor selectii regionale organizate, in perioada 18 mai – 29 iunie, in hipermarketurile Auchan din Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Bucuresti, si la care au participat peste 40 de macelari din intreaga tara. Candidatii au avut la dispozitie cate 45 de minute pentru a transa semicarcase de porc sau vita si pentru a transforma carnea rezultata in diferite preparate. Juriul a punctat fiecare candidat in functie de tehnica de realizare a transarii, precum si de creativitatea si complexitatea preparatelor finale.
Odata alcatuita, echipa a inceput antrenamentele lunare, care s-au desfasurat la Cluj, in spatiile oferite de Moldovan Carmangerie.