Romania, printre putinele tari din Europa care au un cod al sustenabilitatii

Romania, printre putinele tari din Europa care au un cod al sustenabilitatii

 

László Borbély, consilier de stat si coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, spune ca Romania se numara printre putinele tari din Europa care au la acest moment un cod al sustenabilitatii. Cu toate ca nu este obligatoriu, in prezent, exista aproximativ 80 de companii care s-au aratat interesate sa se conformeze, intocmind si un raport in acest sens.

Demersul este cu atat mai important, cu cat ne ajuta sa avem o imagine mai clara despre firma respectiva. In acelasi timp, trebuie precizat ca aceste norme de sustenabilitate vor deveni obligatorii in cativa ani.

Ce inseamna codul sustenabilitatii?
Romania se afla printre primele tari din Europa in care exista un cod al sustenabilitatii, doar nemtii, turcii si alte vreo trei tari se mai pot lauda cu asa ceva.

„Este un sprijin real pentru companii”, spune Borbély. Nu de alta, dar, in prezent, daca vrei sa obtii informatii despre activitatea unei firme, trebuie sa te duci la Registrul Comertului, sa platesti o taxa pentru a putea sa consulti raportarea financiara, care include si ceea ce a realizat firma respectiva pe partea de dezvoltare durabila.

Pentru a ajuta companiile sa se pregateasca pentru momentul in care aceasta raportare va deveni obligatorie la Ministerul de Finante, Departamentului pentru Dezvoltare Durabila a lansat deja o platforma unde firmele pot depune deja acest raport.

„Ajutam firmele pentru a se pregati. In 2025, in Europa, deja firmele mari trebuie sa raporteze, apoi firmele mici. Aceasta evident inseamna si consultanta si sa faci raport, dar daca ai acest sprijin, daca ai un chestionar, atunci te pregatesti si te descurci mai bine. Acest lucru inseamna, de fapt, dupa parerea mea, un parteneriat real intre Guvern, privat si societatea civila”, a declarat pentru FoodBiz László Borbély.

Secretarul de stat mai spune ca pana la urma este si in interesul firmelor sa depuna raportul, iar, in acelasi timp, acesta poate ajuta si cetatenii sa inteleaga mai bine activitatea societatii respective

„Cred ca este in interesul lor sa se conformeze. Faci un raport ca sa ai o analiza a ceea ce ai facut la firma respectiva si ce vrei sa faci…(…) Acum, si-au dat seama ca trebuie sa schimbe metoda si e mai bine si pentru ei. Chiar daca nu neaparat poti sa demonstrezi, sa zicem, in primul an la profitabilitate castigi nu stiu cat, dar pe termen mediu si lung este clar ca merita”, a mai precizat Borbely.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *