Romania a ajuns sa importe 85% din carnea de porc

Romania a ajuns sa importe 85% din carnea de porc

 

 Romania importa circa 85% din carnea de porc, in timp ce porcii din complexele industriale sunt sacrificati, din cauza pestei porcine africane. Dimitrie Musca, un mare fermier din Vestul tarii, il acuza pe Barna Tanczos, ministrul Mediului, ca nu a facut nimic pentru a opri boala, ci din contra s-a ajuns ca fondurile de vanatoare sa fie suprapopulate.  

Fermierul din Arad, care a fost nevoit sa sacrifice, anul trecut, in jur de 25.000 de porci din cauza pestei porcine africane, ii reproseaza lui Barna Tanczos faptul ca nu a rezolvat problema vanatului, mistretii continuand sa produca pagube foarte mari, potrivit Puterea.ro.

“Am avut o discutie foarte neprincipiala cu ministrul Mediului, Barna Tanczos, in biroul domnului ministru Daea si i-am spus ca l-as impusca: Nu a facut nimic pentru a opri pesta porcina africana. Absolut nimic, i-am zis, spune, domnule ministru, daca ai facut ceva. Treaba lui este sa dea bani la vanatori? De ce vanatorii au supranumeric populate toate fondurile de vanatoare, pe a cui socoteala, pe ai cui bani traiesc aceste animale? Suntem singura tara din UE in care animalul este la Ministerul Mediului, peste tot in Europa vanatul este al celor care detin pamantul. Pagubele facute de mistreti sunt foarte mari”, a declarat Dimitrie Musca, fondatorul CAI Curtici la o conferinta desfasurata recent la ASAS.

In acelasi timp, crescatorul de porci din Arad sustine ca prin deciziile pe care le-a luat la Ministerul Mediului Barna Tanczos a favorizat cresterea importurilor de aninale vii si carne de porc din Ungaria, care a devenit unul din principalii furnizori.

“Domnule ministru, esti criminal, ai distrus industria carnii de porc din Romania, nu am nicio dovada, dar in mintea mea a incoltit ideea ca trebuie sa mancam carne din Ungaria, de unde se aduce in draci carne de porc. De ce sa producem in continuare, de ce sa mai crestem noi porc? Stie ce face acest ministru al Mediului?”, a mai afirmat Dimitrie Musca.

La eveniment au fost prezenti si reprezentanti ai Amabasadei Ungariei la Bucuresti, care nu avut, insa, nicio reactie la acuzatiile lui Dimitrie Musca.

La randul lui, ministrul Petre Daea a recunoscut ca a avut loc aceasta discutie, insa, nu a dorit sa comenteze.

Dimitrie Musca sustine ca ANSVSA si Ministerul Mediului nu au fac decat sa-si paseze responsabilitatea in privinta vanatului, iar intre timp Romania risca sa piarda si efectivele de porci pe care le mai detine la acest moment.

“El (n.r.- Barna Tanczos) spune asa, eu nu pot sa fac legi, numai ANSVSA poate. La randul ei, ANSVSA spune: eu vreau, dar nu pot sa fac nimic, pentru ca vanatul este al Ministerului Mediului”, arata fermierul.

Cresterea porcului, aproape de faliment total

Efectivele de porci s-au redus dramatic in ultimii ani, din cauza pestei porcine africane (PPA). La acest moment, septelul se ridica undeva la 3,5 milioane animale, in scadere cu un milion de capete fata de acum 5 ani, din care aproximativ 50% se afla in gospodariile populatiei.

Reprezentantii patronatelor din sector sustin ca daca nu se stabilesc reguli stricte privind cresterea animalelor in gospodariile populatiei, nu vom mai avea ferme industriale de porci in Romania.

“Ne apropiem tot mai mult de momentul disparitiei sectorului de carne de porc din Romania”, a atras recent atentia Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

Conform datelor Asociatiei Romane a Carnii (ARC), in prezent, exista 30 de focare de PPA in 20 de localitati la porci domestici si in peste 800 de fonduri de vanatoare.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *