- Politicienii impiedica performanta in agricultura romaneasca – Legea arendei a fost respinsa cu o diferenta de 2 voturi in sedinta Camerei Deputatilor din 9 aprilie 2024
- Doua mandate succesive si Parlamentul Romaniei este incapabil sa adopte o Lege a arendei care sa sustina activitatea fermierilor din tara noastra
In numele fermierilor reprezentati de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – PRO AGRO si Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, cele trei organizatii isi exprima dezamagirea si revolta fata de respingerea la vot a amendamentelor privind contractul de arenda in sedinta Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei care a avut loc, marti, 9 aprilie.
Dupa indelungate si nenumarate consultari si negocieri, care au condus la acorduri privind solutiile adoptate si compromisuri acceptate de toate partile implicate in acest demers, in urma votului de ieri, fermierii isi vad inselate asteptarile ca vor avea, in sfarsit, o Lege a arendei care sa le asigure stabilitate si predictibilitate si le va oferi siguranta si incredere in dezvoltarea afacerilor lor agricole.
LAPAR, PRO AGRO si UNCSV isi exprima aprecierea fata de parlamentarii care au inteles importanta acestei initiative legislative privind reglementarea unei durate minime a arendei si au votat pentru. In acelasi timp, organizatiile solicita explicatii argumentate parlamentarilor care au votat impotriva sau s-au abtinut, in conditiile in care consultarile si negocierile cu fermierii si mediul asociativ dureaza de ani de zile pe acest subiect care face obiectul programelor de guvernare asumate de majoritatea formatiunilor politice din ultimele 2 mandate parlamentare.
LAPAR, PRO AGRO si UNCSV au facut nenumarate demersuri, au transmis documente de pozitie si au organizat sau au participat la intalniri cu autoritatile nationale responsabile pentru agricultura (Guvern, Parlament, Presedintie) si cu formatiunile politice, in care au prezentat solicitarile fermierilor, cu argumente tehnice si economice, privind necesitatea adoptarii unei Legi a arendei si importanta acesteia pentru fermierii din Romania.
In conditiile in care o treime din deputati a lipsit la sedinta din 9 aprilie, propunerea legislativa pentru instituirea unei durate minime a contractului de arenda a fost respinsa cu concursul formatiunilor politice USR (care a votat in bloc NU), AUR (care a avut 23 voturi negative si doar un vot pozitiv) si al deputatilor neafiliati (21 de abtineri sau vot negativ si doar 1 vot pozitiv). Parlamentarii prezenti de la PSD, PNL si UDMR au votat pentru adoptarea legii (au fost 3 abtineri la UDMR), iar reprezentantii minoritatilor au exprimat 14 voturi pozitive din 15.
Cele trei organizatii resping cu fermitate argumentul de neconstitutionalitate prezentat ca motiv pentru votul negativ, in conditiile in care:
- Parlamentul Romaniei a revizuit si modificat in ultimele luni prevederile legislative privind reglementarea duratei minime a contractului de arenda in Codul Civil, in urma sesizarii CCR transmise de Presedintele Romaniei. Reamintim ca prin decizia sa, in esenta, ”Curtea Constitutionala a retinut ca, prin continutul normativ al legii, aceasta este o lege organica, dar a fost adoptata ca lege ordinara, ceea ce contravine dispozitiilor art.73 alin.(3) lit.m) si ale art.76 alin.(1) prin raportare la art.147 alin.(4) din Constitutie”, arata comunicatul de presa al CCR.
- In Romania, a fost in vigoare si si-a produs efectele pana in anul 2011 Legea arendei nr. 16/1994, lege care a fost abrogata in contextul adoptarii noului Cod Civil. Legea arendei nr. 16/1994 abrogata in 2011 prevedea o perioada minima de 5 ani pentru contractul de arenda.
Totodata, LAPAR, PRO AGRO si UNCSV resping cu fermitate argumentul conform caruia solicitarea fermierilor de a avea stabilitate este neconstitutionala pentru ca ar incalca dreptul de proprietate. Legea arendei nr. 16/1994 a fost in vigoare intr-o perioada indelungata, Constitutia Romaniei nefiind modificata din 1991 si fiind revizuita in 2003, cand nu a fost inclusa nicio prevedere legata de contractul de arenda.
LAPAR, PRO AGRO si UNCSV isi exprima dezamagirea si ingrijorarea ca in acest moment Romania nu are o Lege a arendei in vigoare. Faptul ca perioada de arendare nu este reglementata prin lege are un impact economic negativ semnificativ asupra afacerilor agricole, asupra investitiilor in tehnologie si eficientei gestionarii fermelor pe termen mediu-lung, afecteaza predictibilitatea planurilor de business si rezilienta fermelor mici si mijlocii, cu consecinte negative asupra competitivitatii fermierilor din Romania la nivel national si european.
Mai mult, lipsa acestei reglementari are impact negativ asupra resurselor naturale, in conditiile in care fermierii nu au predictibilitate si stabilitate pentru practicarea rotatiei culturilor, protectiei biodiversitatii solului, a investitiilor in sistemele de irigatii si perdelele forestiere, iar atingerea tintelor privind suprafetele agricole impadurite ramane doar un deziderat care apare in mod recurent pe fondul campaniilor electorale.
LAPAR, PRO AGRO si UNCSV vor continua demersurile pentru adoptarea unei Legi a arendei care sa reglementeaze drepturile si obligatiile partilor semnatare ale contractului de arenda, inclusiv instituirea unei perioade minime privind durata acestuia.
In acest sens, LAPAR, PRO AGRO si UNCSV fac un apel la fermieri si la mediul asociativ din Romania sa faca front comun si sa-si exprime nemultumirea privind acest vot negativ. De asemenea, este vital ca producatorii agricoli sa vina alaturi de cele trei organizatii si mediul asociativ in demersurile viitoare pentru a-si sustine si apara interesele, in vederea obtinerii unui rezultat favorabil privind mult asteptata Lege a arendei.