De cele mai multe ori cei care aleg sa isi construiasca un business in agricultura o fac pentru ca la radacina exista o pasiune pentru aceasta meserie, pentru natura, pentru bucuria de a pune mancarea oamenilor pe masa, acesta este si cazul lui Razvan Prelipcean, un tanar antreprenor şi cofondator al Fermei Naturleg, situata in comuna Valea Ciorii, judetul Ialomita. Acesta a venit in studioul FoodBiz.ro sa ne povesteasca despre ce inseamna sa dezvolti un business intr-o industrie care vine cu foarte multe provocari si impredictibilitati.
Initierea in agricultura
„Afacerea a venit ca ceva natural datorita preocuparilor mele de la aceea vreme, ofeream consultanta investitorilor nationali si straini pe partea de agribusiness pentru achizitii si dezvoltarea fermelor, pentru accesare de fonduri europene si in mod firesc ne-am gandit ca urmatorul pas ar fi sa ne apucam sa facem chiar noi agricultura. Cunosteam piata, stiam care sunt avantajele si dezavantajele, care sunt oportunitatile si aveam aceasta pasiune pentru productia vegetala, astfel ca am pus bazele fermei Naturleg, un business de familie. Am inceput cu o suprafata mica, doar 35 de hectare iar acum am ajuns la 500 de hectare, din care 50 de hectare cu legume si restul cu cereale” spune Razvan Prelipcean.
Piata de desfacere nu a reprezentat o problema. Businesss to business a fost cea mai buna optiune, principalele canale de vanzare fiind procesarea, retailul si revanzatorii.
Fermier si antreprenor, Razvan Prelipcean pune mare accent pe formarea profesionala si pregatirea continua. El spune ca nu doar aptitudinile tehnice sunt necesare in agricultura, este de nevoie de cunostinte de leadership, de soft skills: „un astfel de business te obliga sa inveti cum se conduce o echipa, cum se obtine o finantare, cum sa faci un plan de afaceri, este nevoie de o viziune coerenta pe termen scurt, mediu si lung.”
„Formarea profesionala este un aspect foarte important, atat pentru orice antreprenor cat si pentru orice fermier. Suntem intr-un secol al unei agriculturi din ce in ce mai complexe, mediul de business agricol este foarte complex. Depinde de foarte multe variabile, de la aspecte de legislatie care se schimba de pe o zi pe alta, la aspecte de subventii, de finantari, de legal compliance. PNS-ul se schimba la 7 ani, apar variatii in cadrul fiecarui PNS pe legislatie si sa nu mai vorbim de tehnologiile agricole care s-au schimbat foarte mult in ultimii ani…trebuie sa tii mereu pasul cu toate, sa fii mereu pregatit!” subliniaza fermierul.
Provocarile industriei
Schimbarile climatice reprezinta probabil cea mai mare provocare pentru fermieri: seceta, grindina, evapotranspiratie, modificari in distributia precipitatiilor, ingheturi prea tarzii sau prea devreme etc.
„Anul acesta a fost unul provocator din punct de vedere al climei, de altfel cum au fost si ultimii patru ani. Sa faci agricultura a devenit un pariu din ce in ce mai riscant daca nu-ti iei anumite plase de siguranta” marturiseste acesta.
Pe langa schimbarile climatice, a alta provocare majora o reprezinta forta de munca, este din ce in ce mai greu sa gasesti oameni competitivi care sa ramana alaturi de tine pe termen mai lung.
Investitii pentru agricultura
Este nevoie de investitii continue pentru a avea un business productiv si durabil. Razvan Prelipcean spune ca „agricultura poate fi rentabila in Romania daca pornesti cu o viziune pe termen scurt, mediu si lung tinand cont de tendinte, de zona climatica si tehnologicii”.
Este un domeniu care n-o sa moara, exista un potential foarte mare fiind nevoie de mancare pentru o populatie in continua crestere.
Tanarul Prelipcean sustine ca nu doar fermierii trebuie sa faca investitii in agricultura, ci si statul, fiind vorba si de asigurarea securitatii alimentare.
„Agricultura la noi in tara ar beneficia substantial daca s-ar face investitii serioase in irigatii, cu sustinere de la guvern pentru infrastructura primara de irigatii, adica de aductiunea apei….. cat si investitii la nivel de ferme, in sisteme de irigatii proprii. Apa este elementul esential al agriculturii, trebuia tratata problema ca prioritate nationala!” marturiseste fermierul.
Cooperativa, o solutie buna
Razvan Prelipcean a reusit sa puna bazele unei Cooperative numita „Fermieri Iscusiti” care lucreaza 1000 de hectare si numara 10 membrii.
Prelipcean atrage atentia ca „cei care se asociaza intr-o cooperativa trebuie sa aiba ferme de dimensiuni similare” pentru ca astfel este mai facil accesul la fonduri europene la nivel de cooperativa.
„Avem 2 proiecte de investitii depuse pe cooperativa, unul pe agricultura regenerativa, altul de infiintare si dezvoltare a grupului de producatori, ceea ce ne ajuta sa investim in resurse comune” spune Razvan Prelipcean.