Programul „Tanarul Fermier”, esec total pentru romanii din diaspora!

Programul „Tanarul Fermier”, esec total pentru romanii din diaspora!

 

TINERIProgramul „Tanarului Fermier” care se adresa romanilor din diaspora s-a dovedit un esec. Doar zece tineri intorsi in tara care vor sa faca agricultura au aplicat, insa toate dosarele au fost respinse pe motiv ca nu indeplineau criteriile impuse. In schimb, aproape 500 de tineri care au deja ferme au reusit sa obtina sume pana la 50 de mii de euro si se vor dezvolta, potrivit StirileProTv. Marius a muncit in Germania si s-a intors acasa in primavara. S-a gandit sa profite de programul guvernamental de 20 de milioane de euro adresat lui, dar n-a avut noroc.

„Zic, e o sansa in plus pentru mine si sa raman aproape de familie. Am intampinat foarte multe probleme, extraordinar de multe probleme. Deci, birocratia in Romania te omoara”, spune Marius Lucaciu – aplicant.

Pentru a putea obtine finantare, cei care locuiesc in diaspora ar fi trebuit sa aiba sub 41 de ani, studii agricole sau sa fi lucrat cel putin 3 luni in agricultura, in ultimul an, intr-un stat din Uniunea Europeana. Doar zece persoane au aplicat si toate proiectele au fost respinse pentru ca nu au indeplinit criteriile.

Citeste si Fermierii cu mai putin de 5 ha au un venit mult mai mic decat romanii trimisi in somaj

Marian Costea – consultant fonduri europene: „Nu toti romanii din strainatate lucreaza in agricultura, drept urmare marea majoritate care au vrut sa depuna aceste proiecte nu au fost eligibili, iar cei cei care erau eligibili nu s-au incadrat in timp pentru ca ghidul a aparut extrem, extrem de tarziu. Si atunci nu reuseai sa iti depui toate actele”
Iulian Bucataru – director general adjunct AFIR: „Eu cred ca intr-o masura, cei din diaspora au fost surprinsi de aceasta optiune. Trebuie sa avem rabdare, sa avem solutiile care sa ramana in parametrii regulamentelor europene, dar sa simplifice cumva abordarea acestor romani.”

Citeste si Va rugam sa sustineti presa indepenenta – proiectul Agrostandard. O puteti face aici! Multumim!

Programul a avut in schimb succes pentru tinerii romani DEJA fermieri. Aici s-au inscris 778 de persoane, iar bugetul de 20 de milioane de euro a ajuns pentru 493 de persoane.

Beneficiarii programului Tanarul Fermier primesc intre 40 si 50.000 de euro, in functie de dimensiunea fermei. 75% din bani la inceput, iar restul la finalul implementarii proiectului propus, potrivit Stirile Protv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *