Programul Rural Invest – Garantii de 2,5 miliarde de euro pentru fermieri

Programul Rural Invest – Garantii de 2,5 miliarde de euro pentru fermieri

 

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, anunta ca fermierii vor avea la dispozitie prin Programul Rural Invest un plafon de garantii in valoare de 2,5 miliarde de euro.

Fermierii vor putea astfel sa cumpere terenuri agricole, parti sociale pentru companiile care deruleaza activitati agricole, dar pot utiliza bani si pentru modernizare, retehnologizare si automatizare, pentru cei din industria alimentara.

“Programul Rural Invest este un program pe care l-am construit impreuna cu fermierii romani si vine ca urmare a dialogului constructiv pe care l-am derulat in ultima perioada. Asa cum reiese din toate dezbaterile pe care noi le avem, fermierii romani au nevoie de capital ca si celelalte industrii.

Acest capital se va reflecta in asigurarea stabilitatii productiei agricole si asigurarii necesarului de produse agroalimentare de care populatia are nevoie. Acest program vizeaza garantii de stat de 90% din valoarea oricarui credit contractat de un fermier, rambursarea unui grant de 10% pe intreaga anvelopa financiara contractata si dobanzi preferentiale ROBOR plus maximum 2%, asa cum aplicam de altfel in toate programele derulate la nivelul Ministerului Agriculturii”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu.

Prin intermediul programului Rural Invest, se vor acorda garantii guvernamentale de pana la 90% din valoarea finantarilor IMM-urilor care isi localizeaza productia in mediul rural si urban mic, pentru incurajarea dezvoltarii afacerilor in aceste zone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *