Patria Credit – Profit net cu 42% mai mare, în 2021. Noi proiecte de digitalizare si agritech

Patria Credit – Profit net cu 42% mai mare, în 2021. Noi proiecte de digitalizare si agritech

 

Patria Credit, institutie financiara nebancara specializata in acordarea de microcredite pentru agricultori, a inregistrat in 2021 un profit net de 1,59 mil. euro, cu 42% mai mare decat cel din 2020, marcand al 6-lea an de crestere sustinuta si o revenire a cererii dupa primul an de pandemie

Portofoliul de credite a ajuns la 26,6 mil. de euro, in crestere cu 6,5 milioane de euro (32%) fata de finalul lui 2020

De asemenea, numarul clientilor Patria Credit a urcat cu 8,5% fata de 2020

Pentru 2022, institutia anunta lansarea unui proiect-pilot de agritech (monitorizarea digitala a culturilor) si digitalizarea operatiunilor

La finalizarea procesului de digitalizare, timpul de asteptare pentru obtinerea unui credit ar urma sa fie de maximum 48 de ore

Patria Credit IFN SA, institutie financiara nebancara parte a Patria Bank Group, a inregistrat in 2021 un profit net in urcare cu 42% fata de rezultatul din anul anterior – respectiv 1,59 mil. de euro comparativ cu 1,12 mil. de euro in 2020 (rezultate preliminare, in curs de auditare).

De asemenea, Patria Credit si-a largit baza de clienti, numarul acestora urcand cu 8,5% fata de nivelul din anul precedent, in timp ce rata rentabilitatii capitalului a depasit 35%.

In sectorul institutiilor financiare nebancare din Romania, Patria Credit se detaseaza prin oferta sa de produse, microcredite adresate in principal micro-fermelor care, din diferite motive – cel mai adesea: distanta (localitati rurale indepartate), lipsa garantiilor reale (ipoteci) si lipsa documentelor financiare clasice  – nu pot accesa credite oferite de banci.

In majoritate, clientii companiei sunt producatori agricoli din zona Munteniei, care reprezinta 63,6% din totalul afacerilor finantate. Producatorii din regiunea Moldovei se situeaza pe pozitia a doua ca pondere in totalul clientilor, reprezentand 24,5%.

Majoritatea clientilor sunt specializati in productia de legume (56%, fata de doar 21% productie de cereale si 18% zootehnie), care acceseaza credite in valoare de pana la 15.000 de euro si cu maturitate de 4-5 ani, a caror destinatie sunt investitiile in productie.

Cele mai multe credite acordate, peste 34% din total, au o valoare cuprinsa intre 5.000 si 15.000 de euro, fiind urmate de creditele cu valori intre 15.000 si 25.000 de euro, care reprezinta 29,7%.

Valoare medie a creditului acordat in 2021 a fost de 10.719 euro. In marea lor majoritate (peste 88%), creditele au ca destinatie investitiile, doar putin peste 4% fiind contractate pentru acoperirea capitalului de lucru, in vreme ce 7,7% au destinatie mixta.

Creditele fara garantii reale – in top

„Rezultatele financiare excelente pe care le-am inregistrat anul trecut se datoreaza in principal unui management adecvat al portofoliului si largirii bazei de clienti”, spune Raluca Andreica, CEO al Patria Credit. „Astfel, am depasit tintele stabilite pentru aproape toti principalii indicatori: la sfarsitul anului trecut valoarea totala a portofoliului de credite se ridica la 26,6 mil. de euro, cu 1,5 mil. de euro peste obiectivul fixat si cu peste 6,5mil. de euro mai mult decat nivelul inregistrat la finalul anului 2020.”

Cea mai mare parte a portofoliului de credite o constituie EaSI, un credit fara garantii reale (pentru 90% din suma imprumutata) in valoare de maximum 120.000 de lei. Acesta este finantat de catre Uniunea Europeana din Fondul European de Investitii, instrumentul specializat al UE in materie de capital privat, garantii si instrumente de microfinantare menit sa sprijine IMM-urile, microintreprinderile si intreprinderile sociale. De altfel, institutia de microcreditare are in derulare acorduri prin care riscurile sunt preluate de catre parteneri institutionali sau finantatori precum FEI sau Fondul European pentru Sud-Estul Europei (EFSE). In 2021, Patria Credit a suplimentat plafonul de garantii pentru creditele EaSI cu 36 mil. de euro, pe fondul unei cereri foarte mari, cerere care continua si in primele luni din an, cand noul instrument de garantare este asteptat sa fie lansat.

Procedura de creditare a institutiei nu implica documentatie clasica solicitata de banci, ci se bazeaza pe o analiza personalizata a bugetului fermierului, a tipului de cultura si a ciclului de productie.

La rezultatul din 2021 al Patria Credit a contribuit de asemenea si calitatea portfoliului. Creditele restante cu intarzieri la plata de peste 30 de zile reprezinta putin peste 4% din portofoliul total al Patria Credit, in vreme ce rata creditelor neperformante, cu intarzieri de peste 90 de zile, se ridica la 2,75%.

„In ceea ce priveste costurile, in 2021 am reusit sa reducem costul de finantare cu aproape un punct procentual fata de anul precedent, dupa ce in 2020 am redus costul de finantare cu peste 0,5 pp”, explica Andreica. „Este un rezultat care confirma ca suntem o institutie de finantare solida, cu capacitatea de a sustine dezvoltarea IMM-urilor din agricultura Romaniei, sector a carui atractivitate este in crestere.”

In 2022, proiecte de digitalizare si agritech

Pentru anul in curs, Patria Credit are in derulare o serie de proiecte majore de investitii. Unul dintre acestea, deja inceput, este schimbarea arhitecturii interne de IT, care continua procesul de digitalizare a operatiunilor pentru a deservi mai bine forta de vanzari si pentru optimizarea integrarii cu partenerii, prin diferite API. Astfel, obiectivul este de a le oferi clientilor servicii complet digitale, in timp ce durata de acordare a creditului ar urma sa ajunga la maximum 48 de ore. De asemenea, Patria Credit va deschide doua noi agentii in doua zone cu mare potential agricol ale tarii, dupa ce anul trecut a deschis Tulcea si Botosani.

Institutia urmeaza sa mai lanseze la Izbiceni un proiect-pilot de digitalizare in beneficiul producatorilor de legume, constand in instalarea de sonde de colectare a parametrilor agro-meteorologici in culturile de legume, pentru a simplifica managementul ciclurilor de productie, controlul factorilor de mediu si al factorilor de stres sau risc la adresa culturilor. In cadrul proiectului, un numar de opt mici fermieri vor primi sprijin pentru instalarea sistemului de sonde, costurile fiind acoperite de Patria Credit si partenerul sau, producatorul de statii meteo mobile Enten.

„Suntem incantati ca lansam acest proiect. Datele colectate automat prin monitorizarea digitala a culturilor, o componenta primara a ecosistemului agritech, sunt foarte pretioase pentru producatorii agricoli. Pe baza acestora se poate stabili, de exemplu, calendarul de lucrari si tratamente agricole, se pot genera prognoze meteo si se poate urmari evolutia fenologica a culturilor, pot fi create modele predefinite pentru managementul bolilor, al daunatorilor si al lucrarilor etc. De asemenea, avem in vedere lansarea unor produse de creditare «verzi», responsabile fata de mediu”,  afirma Raluca Andreica.

Despre Patria Credit IFN

Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sustine mai ales eforturile antreprenorilor si ale persoanelor private, precum si impactul lor pozitiv asupra comunitatilor rurale. Specializata in finantarea agricultorilor, Patria Credit este membra a European Microfinance Network (EMN) si Microfinance Centre (MFC) si prima institutie financiara nebancara dedicata microfinantarii din Romania, cu aproape 20 de ani de experienta si mai bine de 15.000 de clienti finantati.

Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. In prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscuta de Codul European de Buna Conduita initiat de Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea si impactul activitatii de microfinantare realizate in Romania. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implica in proiecte de sustinere a agriculturii, de dezvoltare a spatiului rural si de relansare a educatiei agricole, precum Crescatoria de afaceri, Mandru sa fiu fermier (alaturi de Fundatia World Vision Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *