Pe 16 mai 2019, chiar de Ziua Mondiala a Bolii Celiace, Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten lanseaza oficial in Romania certificarea internationala adresata producatorilor locali de alimente fara gluten – Crossed Grain. Pentru 1 million de romani, aceasta inseamna acces mai usor la alimente sigure, produse local, cu preturi adaptate pietei locale. Alimentatia fara gluten reprezinta tratamentul pentru peste 1 milion de romani afectati de boala celiaca sau alte boli autoimune, tiroidite si afectiuni neurologice. Dintre acestia, persoanele cu boala celiaca primesc indicatia de dieta fara gluten de la medic, ca unic tratament pentru aceasta afectiune, pe viata.
Boala celiaca este o afectiune autoimuna, genetica si afecteaza, statistic, 1% din populatia lumii. Boala celiaca se poate declansa la orice varsta, fie in copilarie, fie in viata adulta sau chiar la varsta a treia, in cazul persoanelor cu predispozitie genetica.
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. De asemenea, glutenul poate fi prezent in multe alimente procesate, care pot fi contaminate de la aditivi alimentari sau in timpul proceselor de fabricatie. Identificarea produselor care pot fi consumate in siguranta este foarte importanta pentru persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten.
”Am adus Crossed Grain, standardul european pentru licentierea produselor fara gluten, in Romania, deoarece scopul nostru este sa sustinem productia in siguranta, pe plan local, a alimentelor fara gluten. Certificarea Crossed Grain se bucura de o recunoastere si incredere exceptionale in randul persoanelor cu boala celiaca si intoleranta la gluten. Este o certificare complexa, care verifica si auditeaza toate etapele din procesul de productie, ambalare si distributie a alimentelor fara gluten, si impune unul dintre standardele cele mai riguroase din domeniul alimentar. Pacientii cu boala celiaca si intoleranta la gluten vor avea de acum acces mai usor la alimente sigure pentru ei, produse local, certificate standardizat si cu un pret avantajos”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, presedinte si director executiv al Asociatiei Romane pentru Intoleranta la Gluten (ARIG).
Programul de certificare pentru produse fara gluten Crossed Grain este dezvoltat si operat de Asociatia Societatilor Europene de Celiachie (AOECS), o organizatie independenta, non-profit. Este asociatia europeana umbrela care reuneste in acest moment 37 de asociatii membre de pe teritoriul Europei. In Romania, Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten este singura asociatie nationala de pacienti cu boala celiaca din Romania acreditata de AOECS.
Programul de certificare Crossed Grain a fost creat pentru a asigura securitatea alimentelor destinate persoanelor cu boala celiaca, de la procesul de fabricatie si pana la etichetarea corecta a produselor si disponibilitatea acestora.
Produsele certificate Crossed Grain sunt strict auditate si analizate pentru a prezenta certitudinea ca au un continut maxim de gluten de 20 mg/kg sau parti pe milion (ppm). Analizele de laborator si auditarile de certificare privesc atat ingredientele, cat si procesele de productie, procesele de stocare, ambalare si distributie.
Studiile si sondajele realizate la nivel european de catre societatile de celiachie nationale arata ca 78% din consumatorii de produse fara gluten recunosc semnul Crossed Grain, stiu sa-l identifice corect pe produse si confera mai multa incredere produselor care au semnul « spicului taiat », fata de produsele care afiseaza doar o eticheta cu afirmatia « fara gluten »
Standardul AOECS pentru produse fara gluten, Crossed Grain Trademark (CGT), respecta criteriile prevazute in Codex Standard for Foods for Special Dietary Use for Persons Intolerant to Gluten – CODEX STAN 118-1979, revizuit in 2008 (Codex Alimentarius, FAO/WHO). l. Este reglementat in legislatia europeana in cadrul Commission Implementing Regulation (EU) No 828/2014.
Despre ARIG:
Asociatia Romana Pentru Intoleranta la Gluten (ARIG) este o asociatie non-profit, apolitica si independenta, care isi propune promovarea, sprijinirea si cresterea calitatii vietii persoanelor cu intoleranta la gluten. Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten este singura asociatie nationala de pacienti cu boala celiaca din Romania acreditata de Asociatia Societatilor Europene de Celiachie (AOECS).
Eforturile ARIG se concentreaza in patru directii: Legislativa (prin propunerea Legii Celiacului, aflata momentan in dezbatere la Camera Deputatilor); Educatie si informare (atat pentru medici, cat si pentru institutii, scoli si gradinite, in ceea ce priveste alimentatia fara gluten); Sustinerea comunitatii (prin evenimente sociale, materiale informationale, cursuri si workshopuri); Sustinerea mediului de business (prin organizarea Targului anual de produse fara gluten, dar si prin Certificarea produselor fara gluten fabricate in Romania).
www.arig.ro