Produs de creditare pentru fermierii care vor sa cumpere terenuri de la Patria Bank

Produs de creditare pentru fermierii care vor sa cumpere terenuri de la Patria Bank

 

Pe fondul cresterii puternice a preturilor terenurilor agricole, Patria Bank propune un produs de creditare destinat fermierilor care vor sa cumpere pamant. Creditul asigura finantare de pana la 100% din costul terenului, are o perioada de rambursare de pana la 15 ani si ofera pana la 12 luni perioada de tragere de la data semnarii contractului de credit

  • Preturile pe hectar pentru suprafete mari, comasate, de teren agricol se apropie de media UE, in timp ce suprafetele mici, izolate si fara cadastru se vand la preturi foarte mici
  • Perspectivele favorabile pentru fermieri in contextul preturilor mari la produsele agricole sunt umbrite de scumpirea carburantilor, ingrasamintelor si altor inputuri

Patria Bank, banca locala cunoscuta pentru expertiza sa in finantarea din domeniul agro, pune la dispozitia fermierilor care vor sa cumpere terenuri agricole un produs de finantare flexibil si cu durata mare de rambursare. Oferta Patria Bank vine intr-o perioada in care preturile terenurilor agricole sunt in crestere.

Potrivit Eurostat, pretul mediu al unui hectar de teren agricol din Romania a ajuns la 7.163 euro in 2020, in crestere cu circa 34% fata de pretul mediu al anului anterior. Din 2011, pretul mediu al terenurilor agricole din Romania a crescut 424%. Tendinta de crestere se poate mentine si in perioada urmatoare, deoarece preturile terenurilor agricole din Polonia, o tara cu suprafete agricole extinse precum Romania, sunt de 10.000 de euro pe hectar.

Preturile mentionate sunt platite insa pentru suprafete mari de teren, de paste 30 de hectare. Potrivit Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), 40% din suprafata totala agricola eligibila pentru subventii nu este cadastrata. Aceste suprafete, multe dintre ele de mici dimensiuni, sunt greu de introdus in circuitul comercial prin integrarea lor in ferme mai mari, viabile economic. Dar ele reprezinta o oportunitate de extindere pentru fermieri.

”Fermierii nosti au nevoie de un partener puternic care sa le inteleaga nevoile si care sa ofere stabilitate afacerilor lor. Intr-o perioada dificila, achizitionarea de terenuri ramane o metoda sigura de consolidare a afacerilor agricole. Achizitia reduce riscul de crestere viitoare a preturilor, intareste capitalul societatii si creste puterea de negociere a fermierilor. Noi suntem alaturi de ei pe tot parcursul derularii creditului, astfel incat sa le oferim cele mai bune solutii pentru afacerea lor”, declara Cezar Adrian Paladie, Manager Vanzari Regional Agro Patria Bank.

Potrivit reprezentantului Patria Bank, terenul agricol este un activ ce se amortizeaza intr-o perioada medie de 17-20 ani si de aceea perioada maxima de 15 pentru rambursarea creditului nu va reprezenta o povara pentru cash-flow-ul fermierilor.

Creditul pentru achizitie terenuri agricole Patria Bank este destinat tuturor formelor de organizare, precum persoane juridice, societati agricole, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale, producatori agricoli. Terenul achizitionat poate deveni garantie pentru credit. Plata ratelor se poate face prin rate sezoniere, rate lunare egale sau rate lunare personalizate. Creditul asigura finantare de pana la 100% din costul terenului, in cazurile in care creditul este acoperit integral cu garantii reale sau fonduri de garantare, are o perioada de rambursare de pana la 15 ani si pana la 1 an perioada de tragere.

”Contextul actual prezinta oportunitati si, in egala masura, provocari pentru fermierii romani. Preturile produselor agricole sunt in crestere, dar producatorii agricoli se confrunta cu scumpirea carburantilor, a ingrasamintelor si a altor inputuri. Ei sunt astfel nevoiti sa achite costuri mai mari la inceputul ciclului de productie fara insa sa aiba garantia unui pret bun la recoltare, care sa acopere costurile marite. Noi suntem alaturi de ei si le oferim sprijinul si expertiza noastra pentru a-i ajuta sa prospere, de la deschiderea unui cont curent, finantare si pana la obtinerea subventiilor europene”, a mai declarat Cezar Adrian Paladie, Patria Bank.       

Despre Patria Bank

Patria Bank este o banca romaneasca dedicata cresterii gradului de bancarizare in Romania si sustinerii antreprenorilor si afacerilor locale. Listata la Bursa de Valori Bucuresti, Patria Bank are o prezenta fizica nationala si ofera produse si servicii bancare de baza 100% online tuturor romanilor, oriunde s-ar afla acestia. Grupul Patria Bank are ca actionar majoritar Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) si BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *