Clubul Fermierilor Romani lanseaza inscrierile pentru o noua serie a programului „Tineri Lideri pentru Agricultura”. Peste 120 de copii de fermieri suntasteptati sa participe la a patra editie a programului, care va debuta in toamna si care isi propune sa ii pregateasca pe acestia pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Obiectivul Clubului Fermierilor Romani este de a pregati peste 1.000 de tineri fermieri pana in anul 2027.
„Programul Tineri Lideri pentru Agricultura isi consolideaza prin noua serie rolul important intr-un proces complex de transformare a agriculturii romanesti, raspunzand creativ unor provocari majore comune tuturor tarilor europene: lipsa de atractivitate pentru agricultura a noii generatii, asigurarea continuitatii in ferma (pe fondul imbatranirii populatiei) si riscurile asociate schimbarilor climatice, care necesita punerea la lucru a noilor tehnologii si modele de afaceri. Este primul program major european care vine cu o abordare integrata a temelor mentionate, urmarind identificarea, antrenarea si sustinerea unei noi generatii de lideri in agricultura, oameni pregatiti sa preia afacerea familiei, sa se implice responsabil in viata comunitatii rurale, sa fie vectorul transformarii inovative a afacerii pe baze antreprenoriale si tehnologice.”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Romani.
Lansat in anul 2019, programul „Tineri Lideri pentru Agricultura” se adreseaza tinerilor cu varsta de pana la 35 ani, absolventi de facultate, copii ai fermierilor membri in Clubul Fermierilor Romani sau tineri proveniti din familii de fermieri (cu exploatatia inregistrata la APIA), dornici sa-si dezvolte competentele in managementul afacerii, sa creasca afacerea familiei si sa se implice in comunitate.
Cheltuielile de scolarizare pentru toti participantii sut acoperite de grupul Agricover, in calitate de Partener Principal al programului. Programul este dezvoltat impreuna cu Fundatia Leaders, in calitate de Integrator, si are ca parteneri educationali companii mari de training din Romania, alaturi de specialisti cu experienta in business, afaceri de familie, training si mentoring.
Programul se desfasoara pe parcursul a sapte luni si cuprinde cursuri de pregatire in urmatoarele domenii: administrarea afacerii; management strategic; leadership; comunicare si vorbire in public; diplomatie si protocol; vanzare si tehnici de negociere; marketing in agribusiness; resurse umane; simulare de business; legislativ-juridic; fiscal-audit; tehnologie. Cursurile sunt interactive, cu activitati practice si studii de caz, iar transferul de cunostinte, metode si concepte se face prin ancorarea lor in afacerea de familie.
Stagii de internship
Un punct major de interes in cadrul programului il reprezinta stagiile de internship facilitate de Clubul Fermierilor Romani, care se vor derula pe tot parcursul programului. Astfel, in functie de interes, participantii se pot inscrie la stagii de internship la Bruxelles (Reprezentanta Romaniei la Comisia Europeana; Comisia de Agricultura din Parlamentul European, asociatii europene ale fermierilor) sau in Romania, la institutiile responsabile din agricultura (MADR, APIA, AFIR, Comisiile de Agricultura din Parlamentul Romaniei) sau la companii private mari de tehnologie si inputuri agricole sau utilaje agricole.
Calendar inscrieri. Perioada interviuri si selectie candidati
Inscrierile in editia 2022-2023 a programului se desfasoara in perioada 21 februarie – 31 iulie. Tinerii care aplica pentru program vor trece printr-un proces de selectie in perioada 7 martie – 19 august, in urma unor intalniri cu specialistii Clubului. La sfarsitul fiecarei luni din perioada martie – august vor fi anuntati tinerii selectati sa participe la program. Lista finala a tinerilor care vor participa la program va fi publicata pe 22 august.