Productia de legume eco, doar 2.000 tone pe an

Productia de legume eco, doar 2.000 tone pe an

 

In Romania, legumele ecologice autohtone constituie o raritate, dovada fiind si absenta de pe rafturile magazinelor. Pare incredibil, dar toata productia autohtona ecologica se ridica la vreo 2.000 de tone, in conditiile in care nu exista decat 10 hectare de sere si solarii inregistrate la APIA.

Chiar daca in Romania, toata lumea se lauda ca vinde legume sanatoase, naturale, biologice sau ecologice (fiecare dupa imaginatie), realitatea este ca numarul producatorilor certificati este destul de mic, dat fiind si costurile ridicate, cel mai probabil.  

In Romania, exista in jur de 200 hectare de sere si cateva mii de hectare de solarii, impulsionate de programul Tomata, insa interesul pentru productia ecologica este ca si inexistent. Costurile mari de productie, dar si cererea modesta i-au tinut departe de aceasta nisa pe legumicultorii locali.

La tomate, de exemplu, este inregistrata la APIA pentru subventii in campania 2023 o suprafata de 3,76 ha de sera si 2,40 ha de solarii, in timp ce la castraveti suprafata se ridica la 1 ha sera si 0,65 ha solarii. Ar mai fi ceva ardei si vinete, vreo 2 ha in total.

Nu este exclus, insa, sa mai existe ceva suprafete in diferite stadii de conversie sau ca fermierii pur si simplu sa nu le fi declarat la APIA ca fiind ecologice.

Datele oficiale

Adevarul este ca Romania sta prost nu doar la productia in spatii protejate, ci si pe total legumicultura. In anul 2022, suprafata totala cultivata cu legume dupa metoda de productie ecologica a fost de 1.514,45 ha, potrivit datelor comunicate de catre organismele de control aprobate de MADR, de pe care s-a obtinut o productie de 1914 tone.

Cea mai mare pondere o au legumele cultivate pentru fructe (inclusiv pepeni), categorie care include tomate, vinete, castraveti, dovlecei, ardei gras, ardei iute, pepeni verzi, porumb dulce, etc).

Suprafetele tot mai mici

In 2022, suprafetele cultivate cu legume se ridicau la 172.000 ha, de pe care a fost obtinuta o productie de 2,29 milioane tone, fata de 198.000 hectare cu o productie de 3,4 milioane tone, in anul anterior.

Cat priveste importurile de legume, acestea au atins 780 002 de tone in valoare de 619,9 milioane euro, in 2022, fata de exporturi de 118 813 tone in valoare de 145,349 milioane euro.

In 2021, importurile au totalizat 801 181 de tone in suma de 530,9 milioane euro. Nu stim insa, ce pondere au avut legumele ecologice, pentru ca, dupa cum ne-au precizat oficialii de la Institutul National de Statistica, “in Nomenclatorul Combinat nu exista coduri distincte pentru produse ecologice”. Acum, fiecare le numara dupa cum poate, nu-i asa?

Citeste si Agrostandard lansează studiul “PRODUCATORI LEGUME ECOLOGICE SI BAZINE DE PRODUCTIE 2023”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *