Producatorii de paste, ingrijorati din cauza preturilor in crestere la materia prima

Producatorii de paste, ingrijorati din cauza preturilor in crestere la materia prima

 

Producatorii francezi de paste alimentare sunt nelinistiti din cauza preturilor in crestere la materia prima (graul dur), pe fondul recoltelor slabe din cauza schimbarilor climatice din Canada, cel mai mare producator mondal, dar si din Europa. Ei solicita autoritatilor un plan de urgenta care sa-i ajute sa poata sa aprovizioneze piata franceza.

«Dereglarile climatice pun in pericol piata pastelor alimentare», au tras recent un semnal de alarma Sifpaf (sindicatul producatorilor de paste alimentare din Franta) si CFSI (Comitetul francez al producatorilor de gris industrial).

Ploile numeroase din Europa si seceta din Canada, care acopera doua treimi din comertul mondial, au dus la o penurie de grau dur, singura materie prima pentru industria pastelor alimentare, dar si la o explozie a preturilor la nivel mondial.

In 2021, este asteptata o productie sub 4,2 milioane tone, cu 32% mai putin fata de media ultimilor cinci ani, in Canada. Pentru Europa, estimarile se ridica la 7,3 milioane tone, comparativ cu un necesar de 9,5 milioane tone.

Cat despre pret, incepand cu jumatatea lunii iulie, acesta a inregistrat o crestere istorica de peste 30%.

Ingrijorare la Barilla

Livrarile limitate de grau la nivel mondial si cresterea preturilor la materii prime a creat ingrijorare si in randul producatoruuil italian de paste Barilla, a declarat vicepresedintele Paolo Barilla pentru Reuters.

Temperaturile ridicate au afectat culturile de grau in ultimele luni in cele mai importante puncte de export la nivel mondial, luand prin surprindere firmele de trading si provocand probleme de aprovizionare pentru cumparatori, Arara Agerpres.

Paolo Barilla a spus ca situatia este foarte instabila pentru moment, iar costurile ridicate la materii prime, energie, ambalare si logistica lasa un spatiu limitat de manevra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *