UE revine la fainurile animale, dupa 20 de ani. Ce specii au inca interdictie

UE revine la fainurile animale, dupa 20 de ani. Ce specii au inca interdictie

 

Dupa circa 20 de ani de interdictii vizand hranirea porcilor si a pasarilor cu fainuri animale, UE a revenit asupra deciziei, cu respectarea anumitor conditii, ce-i drept, insa subiectul ramane in continuare unul sensibil. Incepand cu aceasta saptamana, este posibila, in principiu, folosirea “proteinelor animale transformate” in hrana pasarilor si porcilor, potrivit unui text publicat in data de 18 august in Jurnalul oficial al UE, arata Agerpres.

Dupa cum se stie, din cauza crizei vacii nebune, in 2001, a fost introdusa o interdictie europeana fata de utilizarea fainei de animale la hrana acestora. r.

Pestii din crescatoriile piscicole si animalele de companie pot fi hranite deja cu acest tip de fainuri, rezultate in urma procesarii carcaselor si oaselor provenite de la animale sanatoase.

Interdictia europeana ramane valabila pentru rumegatoare, erbivore: in primul rand bovine, dar si capre si oi.

“Conditii stricte ar trebui sa se aplice cu prilejul colectarii, transportului si transformarii acestor produse si, in mod regulat, trebuie prelevate si analizate esantioane pentru a evita orice risc”, potrivit textului european, pe baza avizelor emise de agentiile sanitare.

Oficialii de la Bruxelles si organizatiile profesionale ale fermierilor sustin ca aceste fainuri animale se pot substitui, partial, importurilor de proteine vegetale, cum este soia boabe din Brazilia. Acest argument este acum si mai pertinent avand in vedere explozia preturilor la cereale si oleaginoase, in conditiile in care hrana reprezinta undeva la 70% din costuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *