Probleme mari pentru producatorii de capsune si sparanghel din Vest

Probleme mari pentru producatorii de capsune si sparanghel din Vest

 

capsuneleProducatorii de fructe si legume din Spania sau Franta, ca sa nu mai vorbim de Italia, trec prin momente grele, pentru ca nu are cine sa culeaga productia. Daca pentru producatorii din Vest sezonul se anunta foarte dificil, pentru ai nostri ar putea fi foarte bun! Nu de alta, dar dupa cate se pare, va fi loc destul pe piata, nu doar la intern, ci si la export. Culesul la capsune sau sparanghel a inceput deja in tarile din vestul Europei, in scurt timp urmand sa intre in productie si tomatele sau ciresele, alte motiv de ingrijorare. Dupa toate premisele, sezonul va fi compromis in mare parte, pentru ca occidentalii se bazau in principal pe muncitori din strainatate din tari precum Romania, Bulgaria, Polonia, Portugalia sau Africa de Nord. In Spania, situatia se complica de la o zi la alta, pentru ca inchiderea granitelor ii tine acasa pe romani, bulgari si marocani, cei pe care contau ibericii la cules.

Citeste si Plantatiile de afini din Romania s-au extins de patru ori in patru ani

La acest moment, de exemplu, doar undeva la 40% din muncitorii marocani s-au prezentat la treaba. Mai multe asociatii din sector cum ar fi Freshuelva, Interfresa, Asaja si Agro-Food Cooperatives au constituit un cabinet de criza pentru a vedea cum poate fi salvat sezonul pentru producatorii de fructe rosii din Huelva, principala zona de productie din Spania.

Ingrijorare mare este si in Franta, pentru ca a inceput sezonul culesului la capsune si sparanghel si nu exista forta de munca. In mai, urmeaza si ciresele la cules.

Citeste “PIATA DE FRUCTE ROMANIA”

“Este o mare penurie de forta de munca, in conditiile in care la capsune si sparanghel sezonul a debutat deja”, spune Jérôme Volle, un producator din Ardèche, Franta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *