Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta masuri pentru protejarea beneficiarilor de fonduri europene! MADR asigura beneficiarii masurilor PNDR de intreprinderea tuturor demersurilor legale si procedurale necesare in vederea reducerii riscurilor care pot aparea in implementarea proiectelor si angajamentelor asumate pentru evitarea raspandirii riscului de contaminare cu virusul COVID-19, se arata intr-un comunicat al insitutiei. Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea de Management pentru PNDR si agentiile de plati, a intreprins demersuri de urgenta, in vederea protejarii beneficiarilor de fonduri PNDR, dand posibilitatea reorganizarii, restructurarii sau reprogramarii activitatilor care fac obiectul finantarii prin PNDR, prin:
– prelungirea anumitor etape din graficul de implementare;
– reesalonarea transelor de plata si/sau majorarea numarului maxim de 5 transe de plata;
– prelungirea duratei de executie a contractului de finantare.
Decizia vine in contextul obligatiilor pe care beneficiarii PNDR 2014-2020 le au de a adopta toate masurile necesare pentru limitarea raspandirii riscului de contaminare cu Coronavirus prin orice mijloace, conform Hotararii nr. 8 din 12.03.2020 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.
Totodata, beneficiarii au posibilitatea de a solicita suspendarea prevederilor contractuale sau a angajamentelor asumate, pe durata starii de urgenta, in masura in care in urma analizei efectuate, constata ca nu pot sa reorganizeze/restructureze/reprogrameze activitatile care fac obiectul finantarii.
Prevederile ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, prin care sunt instituite masurile de mai sus, precum si alte informatii de interes pentru beneficiarii PNDR, pe perioada starii de urgenta, pot fi consultate pe site-urile MADR (https://www.madr.ro/transparenta.html), AFIR si APIA, la sectiunea Masuri intreprinse in contextul COVID-19.
Citeste si Probleme mari pentru producatorii de capsune si sparanghel din Vest
In paralel, MADR analizeaza solutiile care pot fi aplicate pentru asigurarea lichiditatilor la nivelul fermierilor, cu prioritate pentru activitatea de productie si procesare, inclusiv prin instrumentele de creditare si garantare disponibile prin PNDR si bugetul de stat.
In functie de evolutia situatiei la nivel national, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va adopta si alte masuri necesare in scopul gestionarii corespunzatoare a situatiei exceptionale cauzate de raspandirea COVID 19 in scopul luarii tuturor masurilor ce se impun pentru ca fermierii din Romania sa beneficieze de sprijinul autoritatilor in aceasta perioada de criza si sa primeasca finantarile europene, atat pentru platile directe cat si pentru proiectele de investitii din PNDR.
Citeste si “PIATA DE FRUCTE ROMANIA”