ProAgro cere sa nu mai fie sustinute fermele de bovine care nu mai sunt eligibile, cu referire directa la schemele de ajutor de stat A.N.T. si S.C.Z.”Consideram ca se impune ca situatia de facto referitoare la numarul de bovine sa fie actualizata cat mai urgent, in contextul programelor de sustinere a vacii de carne si a vacii de lapte – schemele de ajutor de stat A.N.T. si S.C.Z.”, se arata intr-un comunicat al organzatiei. Demersul Proagro este facut la cererea membrilor Federatiei Nationale PRO AGRO cu activitati de crestere a bovinelor. „În fapt, prin raportarea la cifrele istorice (2013) nu se reuseste altceva decat subventionarea unui mare numar de fermieri fara ca acestia sa se mai califice. Pentru a avea o dimensiune asupra ajutoarelor primite fara temei, facem mentiunea ca în anul 2020 în programul A.N.T. 8 (carne) se afla în plata un numar de 22.000 de ferme, respectiv un numar aproximativ de 176.000 de capete bovine care nu mai îndeplinesc conditiile.
Este evident ca în contextul pandemiei Covid-19 aceste sume ar putea fi folosite de o maniera mult mai echitabila, si nu sustinand ferme care nu mai sunt eligibile.
Pe langa organizatiile membre ale Federatiei PRO AGRO: Asociatia Aberdeen Angus Romania, Asociatia Crescatorilor de Vaci HolsteinRO si Federatia Nationala a Crescatorilor de Bovine din Romania, s-au alaturat demersului nostru si alte organizatii relevante pentru întregul sector: Asociatia Crescatorilor de Vaci Baltata Romaneasca tip Simmental, Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania, dar si Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.
Schemele de Ajutor de stat: A.N.T. si S.C.Z. Prin aceste propuneri se doreste stimularea fermierilor care produc cu adevarat pentru piata, cat si performanta, avand in vedere situatia dificila a bugetului national si a balantei comerciale.
Observatii privind A.N.T. 8 (carne) — anul 2020
Trebuie eliminate de la plata cele 22.060 ferme care insumeaza 176.184 de capete bovine. Aceste ferme nu mai au nici un animal in exploatare si reprezinta 13,7 % din totalul de bovine eligibile.
Raportarea trebuie sa se faca la efectivul din 15.06.2020.
Observatii privind A.N.T. 7 (lapte) — anul 2020
Trebuie eliminate de la plata fermele care nu mai detin bovine si care fizic nu au posibilitatea de a produce lapte (51.304 ferme). Raportarea trebuie sa se faca la efectivul din 15.06.2020.
Observatii privind A.N.T. 8 (carne) — anul 2021
Fermele care nu detin nici un animal nu mai pot fi eligibile pentru aceasta schema de Ajutor de stat. Bugetul total al A.N.T. 8 se va distribui astfel: – 5 Euro / cap A.N.T. 8 (pentru efectivul eligibil ramas), restul sumelor trebuie sa fie redirectionate pentru despagubiri Covid pe cap (schema vaca de carne & vaca de lapte).
Fermele trebuie sa respecte urmatoarele conditii: sa detina minim 5 capete, varsta minima a bovinelor sa fie de 6 luni, bovinele sa fi stat 6 luni pe exploatatia beneficiarului.
Observatii privind A.N.T. 7 (lapte) — anul 2021
Fermele care nu detin nici un animal nu mai pot fi eligibile pentru aceasta schema de Ajutor de stat. Bugetul total al A.N.T. 8 se va distribui astfel: – 1,5 Euro / tona de lapte A.N.T. 7, restul sumelor trebuie sa fie relocate pentru despagubiri Covid per tona de lapte (schema vaca de lapte).
Fermele trebuie sa respecte urmatoarele conditii: trebuie sa faca dovada cu documente ca au comercializat laptele pentru care solicita acest ajutor de stat.
Observatii privind S.C.Z. 2021 — 2022 — Bovine de carne
Vor ramane eligibile doar vacile rasa pura si vacile metise F2/F3 cu rasa pura si taurii rasa pura. Efectivul minim eligibil va fi de 10 capete, respectiv eliminarea plafonului maxim. Economiile care raman de la alte masuri/scheme de ajutot vor fi directionate catre bugetul SCZ bovine de carne.
Observatii privind S.C.Z. 2021 — 2022 — Bovine de lapte
Se vor pastra conditiile de eligibilitate cu mentiunea ca se va elimina limita maxima de capete eligibile. Astfel, nu va mai exista plafonarea la 250 capete eligibile per ferma. Observatii privind Schemele de ajutor Covid pentru vaca de carne si vaca de lapte
Ca urmare a reducerii alocarii pentru A.N.T. 7 si A.N.T. 8 se va realiza o economie estimata la 350 milioane RON (suma provenita de la A.N.T. 8) si respectiv 82 milioane RON (suma provenita de la A.N.T. 7).
Propunem sa existe un Ajutor Covid specific sectorului vaca de carne si o schema de ajutor specifica sectorului vaca de lapte. Astfel, schema sectorului vaca de lapte va cumula parte din economiile rezultate de la A.N.T. 8 si integral economiile de la A.N.T. 7.“, se arata in comunicatul ProAgro, semnat de presedintele organizatiei – Ionel ARION.