Marin Dogarescu, Braila: Culturile arata surprinzator de bine. Sunt sperante pentru anul 2021

Marin Dogarescu, Braila: Culturile arata surprinzator de bine. Sunt sperante pentru anul 2021

 

dDupa un an 2020 foarte dificil pentru fermieri, in conditii de seceta extrema, premisele pentru acest an se arata destul de bune, la Braila, cel putin, dupa cum sustine Marin Dogarescu, un fermier cunoscut din judet. Acesta lucreaza circa 2.400 ha de teren agricol, dar are si plantatii de vie si pomi fructiferi. Precipitatiile din ultima vreme au fost de bun augur, iar dupa cum arata culturile la acest moment, agricultorii au motive sa fie optimisti si sa astepte recolte mai bogate decat in 2020, un an cu venituri reduse. Din pacate, suprafetele semanate in toamna sunt mai mici, in conditiile in care pe langa lipsa apei din sol, agricultorii n-au avut nici resursele financiare necesare pentru a-si procura seminte si ingrasaminte.

„Sunt sperante pentru anul 2021, mai ales ca avem precipitatii de 150 milimetri din octombrie pana in ianuarie inclusiv, oarecum s-a refacut capacitatea de camp, rezerva de apa din sol, iar culturile de grau, orz si rapita infiintate in toamna arata bine, in ciuda faptului ca au existat mari rezerve din partea fermierilor de a semana aceste culturi de toamna. Lipsa de apa din vara si toamna, dar si faptul ca fermierii n-au avut bani sa-si cumpere seminte si ingrasaminte au dus la o suprafata semanata mica la nivel de tara, dar iata ca, surprinzator, culturile arata foarte bine astazi”, a declarat pentru FoodBiz Marin Dogarescu.

Pentru a nu mai avea probleme din cauza secetei, fermierul a decis sa apeleze la banii europeni pentru irigatii, avand in derulare doua proiecte pe doua OUAI-uri (Organizatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii). Spune, insa, ca astfel de proiecte se deruleaza greu, motiv pentru care le solicita autoritatilor competente sa faca mai flexibil programul.

“Pariul cu agricultura nici acum nu este castigat, poate doar cand 100% va fi produs aici‘‘, mai atrage atentia Dogarescu.

Productia de seminte, cea mai rentabila

Marin Dogarescu lucreaza o suprafata de 2400 de teren agricol, din care o mare parte este dedicata productiei de seminte, de altfel, si cea mai rentabila, spre deosebire de vie si livada, care nu-i aduc deloc aceleasi satisfactii. Nu doar ca sunt probleme cu vanzarea fructelor, a trebuit chiar sa sa defriseze o suprafata importanta de vita de vie, pentru ca nu a avut cui sa livreze productia de struguri.

Marin Dogarescu are un parteneriat cu Statiunea de Cercetare- Dezvoltare Agricola Braila care vizeaza circa 300 ha de teren, dar in acelasi timp lucreaza si cu Monsanto.

“Avem un parteneriat cu Statiunea de Cercetare Braila, multiplicam soiuri de orz si grau romanesti, ei obtin verigi superioare, la nivel de prebaza, iar noi modificam si vindem baze catre fermieri. De asemenea, mai avem un parteneriat cu Monsanto pe loturi de hibridare la porumb”, a mai precizat Dogarescu.

Video AICI.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *