In ultimii patru ani, cotatiile la grau au cunoscut o „calatorie nebuna”, cu fluctuatii neobisnuite, dar care pana la urma s-au stabilizat, arata o analiza realizate de specialistii de analistii de la XTB.
Dupa ce s-au bucurat ani intregi de consecventa, mai multi factori au facut ca preturile la grau sa creasca puternic. Deficitul de aprovizionare la nivel mondial, perturbarile din perioada pandemiei si razboiul din Ucraina au contribuit la aceasta majorare a preturilor, sustin analistii.
Chiar si asa, a fost posibil ca, in scurt timp, preturile să scadă la niveluri care nu au mai fost vazute din 2020. De aici se naste o intrebare pertinenta: va continua aceasta panta descendenta sau viitoarele probleme de productie cauzate de fenomenele meteorologice si de schimbarile climatice vor provoca o noua crestere a preturilor?
Intre 2016 si 2020, preturile la grau au ramas relativ stabile in contextul unei supraproductii globale. Pe masura ce perspectivele de productie s-au inrautatit, partial din cauza temperaturilor globale in crestere, situatia s-a schimbat radical. In tot acest timp, cererea a continuat sa se mareasca, cu India si China in prim-plan.
Pandemia a provocat, initial, o scadere a preturilor, dar problemele intalnite pe parcursul lantului de aprovizionare au declansat, la scurt timp, o noua tendinta de majorare.
Izbucnirea razboiului din Ucraina a accentuat si mai mult situatia. In calitate de mari exportatori de grau, Rusia si Ucraina reprezentau o veriga importanta din exporturile globale. Temerile legate de perturbarea exporturilor ucrainene si de sanctiunile impuse Rusiei au dus la dublarea preturilor. A fost insa vorba de o explozie previzibila a preturilor si de scurta durata.
Accesul la piata din Rusia a ramas, in mare parte, neintrerupt. Rusia a avut o recolta record, completandu-si depozitele deja supraaglomerate.
La randul ei, Ucraina a reusit sa-si continue unele exporturi prin intermediul rutelor terestre si al unei rute maritime redeschise partial. Aceasta oferta masiva, atractiva in special pentru cumparatorii asiatici datorita pretului scazut, a devenit o piedica majora pentru preturile globale ale graului.
Competitia preturilor
In prezent, graul rusesc are un pret de sub 190 de dolari pe tona in porturile de la Marea Neagra, cu mult mai ieftin decat cel din SUA (207 de dolari) si decat cel din Europa de Vest (225 de dolari). Este destul de probabil ca aceasta presiune asupra preturilor sa continue pana cand Rusia isi va epuiza surplusul actual si pana la sosirea urmatoarei recolte – care, de asemenea, se asteapta sa fie una bogata, sustin analistii XTB.
Desi SUA nu este un producator sau exportator de grau de top, datele sale de piata au in continuare, o influenta semnificativa. Exporturile se afla la cel mai scazut nivel din anii ’70, in timp ce pretul graului din SUA se confrunta cu o puternica presiune descendenta.
Motivele: cererea crescuta de grau rusesc mai ieftin si un dolar american puternic, care face ca cerealele din SUA sa fie mai putin competitive. Cu toate acestea, exista semne ale unor potentiale probleme viitoare pentru piata americana. Raportul prospectiv de insamantare din martie al USDA (Departamentul pentru Agricultura al SUA) prevede o scadere de 5% a suprafetelor semanate, raportat la sezonul precedent.
In ciuda acestui fapt, productia si stocurile finale pentru sezonul 2024/2025 sunt asteptate sa creasca, deoarece se preconizeaza ca suprafata de recoltare va fi mai mare. Pretul la poarta fermei estimat pentru sezonul urmator este usor mai ridicat decat pretul actual al pietei. Chiar si in aceste conditii, pretul ramane mai mic decat din sezonul anterior, de la ferma, subliniaza analistii XTB.
Desi oferta este excedentara, iar exporturile americane mai mici, situatia globala ramane tensionata. Razboiul din Ucraina si posibilitatea ca Rusia sa restrictioneze exporturile ucrainene ridica motive de ingrijorare. De asemenea, tarile vecine ezita sa se bazeze pe rutele terestre pentru exporturile ucrainene, ceea ce ar putea perturba transporturile ulterioare.
In paralel, situatia volatila din Orientul Mijlociu si eventualele blocaje la Marea Rosie ar putea perturba si mai mult livrarile catre importatorii cheie din Africa si Asia. Fenomenele meteorologice reprezinta, de asemenea, un alt factor de incertitudine. Cresterea temperaturilor la nivel global a dus la secete prelungite in ultimii ani in cazul unor producatori importanti precum Australia si Canada, iar SUA s-ar putea confrunta cu o soarta similara, spun analistii din cadrul XTB.
Cum va fi noua recolta
Previziunile pentru aceasta vara indica temperaturi mai ridicate decat media normala perioadei si o umiditate mai scazuta, ceea ce ar putea duce la o recolta mai mica decat sugereaza suprafata de plantare preconizata. In plus, preturile scazute ar putea descuraja si mai mult semanaturile, iar suprafata recoltata ar putea fi chiar mai mica decat anul trecut.
Tendinta actuala a preturilor dupa varful din 2022 seamana cu ceea ce s-a intamplat dupa varfurile similare din 1980, 1996 si 2008. Din punct de vedere istoric, ciclul descendent dupa astfel de varfuri tinde sa se incheie la aproximativ 600 de sesiuni.
Daca modelul se mentine, o revenire a preturilor ar putea avea loc in jurul perioadei de recoltare a graului din SUA, in lunile august si septembrie 2024. In timp ce oferta masiva a Rusiei ar putea continua sa exercite o presiune descendenta pe termen scurt, factorii meteorologici ar putea foarte bine sa duca la atingerea unui minim al preturilor pana la sfarsitul verii.