Prima ferma plutitoare de vaci. Conceptul pe care doi olandezi vor sa-l exporte in intreaga lume

Prima ferma plutitoare de vaci. Conceptul pe care doi olandezi vor sa-l exporte in intreaga lume

 
Printre macarale si nave port-container, in portul olandez Rotterdam poate fi vazuta o scena suprarealista: o turma de vaci paste linistita la cativa metri deasupra apei, la bordul unei ferme plutitoare „unica in lume”. Platforma din otel si sticla, cu o inaltime de trei etaje, ar urma sa reprezinte „viitorul cresterii animalelor” in Olanda.
Olanda este o tara vulnerabila la cresterea nivelului apelor si dens populata, unde terenul agricol a devenit o marfa rara, potrivit presei internationale. Olandezii se pregatesc sa exporte conceptul in strainatate, fiind facut deja un prim pas in acest sens la Singapore.
Citeste si Cat teren agricol detin cetatenii straini in Romania. Datele ANCPI la zi

Ferma are 40 de vaci si este construita pe trei etaje: sus sunt vacile care pasc, la mijloc este etajul unde laptele este transformat in branza, iaurt si unt, iar sub nivelul apelor este zona in care branzeturile sunt maturate.

Asa cum se stie, emisiile de CO2 ale sectorului agricol, in special cele provenite de pe urma cresterii vacilor cu lapte, reprezinta o problema reala in Olanda, unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor din Europa.

Profit, in 2021
Ingrijirea vacilor este realizata de un robot, iar branzeturile, iaurturile, untul si ingrasamantul sunt vandute la un magazin de pe marginea soselei, alaturi de produsele altor fermieri din regiune.  
Ferma va fi rentabila la finele acestui an gratie unei clientele care este dispusa sa plateasca pretul. Un litru de lapte costa 1,80 de euro, fata de aproximativ un euro pentru o sticla de lapte cumparat la supermarket.

Sursa: Hotnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *