Legumicultura este unul dintre sectoarele in care lipsa fortei de munca se simte cel mai mult, in conditiile in care multe activitati nu se pot face decat manual. Trebuie remarcat, insa, ca daca in cultura mare, spre exemplu, echipamentele si utilajele moderne sunt folosite de tot mai multi fermieri, cand vine vorba de legumicultura, lucrurile nu stau la fel de bine, nivelul investitiilor in utilaje nici macar nu se poate compara. Mai simplu spus, suntem cu mult in urma, din acest punct de vedere, cel putin.
Doctor inginer Victor Lacatus, un nume cunoscut in domeniu, afirma ca producatorii romani ar trebui sa fie atenti la ceea ce presupune inteligenta artificala, daca vor sa ramana pe piata. Altfel, noi o sa ne laudam in continuare cu gustul, iar altii vor face profit…
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII” – 2021
„Niciodata nu vom putea face fata cu actualul sistem de producere (…) Cum putem sa traim pe acest principiu, daca noi obtinem in solar intr-un an pe doua cicluri de tomate 120-150 de tone/ha, iar Franta sau Olanda ajung la 800 de tone/ha”, a declarat recent Victor Lacatus intr-o conferinta de presa organizata de sindicatele din agricultura.
Iar ca sa va faceti o parere despre rentabilitatea in legumicultura romaneasca, doar cateva cifre: pentru un kg de rosii, producatorii scot din buzunar 2,3 lei/kg (fara sa punem la socoteala forta de munca), in timp ce pretul de vanzare variaza intre 0,8 lei si 1,5 lei/kg, in aceasta perioada, dupa cum a precizat Ion Paunel, presedintele Sindicatului Producatorilor Agricoli din Olt. Nu vorbim de recolta din extrasezon…
Federatiile sindicale din agricultura au solicitat recent guvernatilor acordarea unui ajutor de stat pentru legumicultorii mici si medii, precum si pentru organizatiile de producatori, in contextul preturilor foarte scazute de achizitie la legumele de sezon in 2021, a cresterii preturilor de achizitie la inputuri cu pana la 200%, dar si a pierderilor suferite, anul trecut, din cauza inchiderii pietelor agroalimentare si a masurilor dispuse in sectorul HoReCa.
In 2020, suprafata totala a serelor si solariilor din Romania se ridica la 4.469 hectare, din care serele reprezentau 207 ha, potrivit datelor furnizate AgroStandard de Institutul National de Statistica (INS)..