Premiera. Productie medie la grau de peste 5 tone/ha, in acest an

Premiera. Productie medie la grau de peste 5 tone/ha, in acest an

 

2021 este un an bun pentru producatorii de grau, fiind inregistrate chiar productii record in anumite zone din tara. Aurel Simion, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, vorbeste de o medie de 5,3 tone la hectar, in acest an, un nivel nemaiintalnit in agricultura romaneasca. Spre comparatie, in 2017, un an bun cu o productie totala de peste 10 milioane tone, media era de 4,88 tone/ha, iar in 2018 si 2019 trecea de 4,7 tone/ha. 2020, in schimb, a fost un an modest, cu o recolta de 6,4 milioane tone, in conditii de seceta.

Citeste si Fermierii se asteapta la o productie de porumb mai mica cu circa 30%, in acest an. Starea de fapt a agriculturii romanesti

“Avem productii record, ne incadram pe o medie buna la grau 5300 de kg la hectar”, a declarat secretarul de stat Aurel Simion la Digi24.ro.

La o medie de 5,3 tone/ha, oficialul de la Agricultura se asteapta la o productie totala de circa 11 milioane de tone, care cel mai probabil va fi exportata in mare parte.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Din pacate, insa, de recolta bogata nu se vor putea bucura consumatorii, pentru ca painea s-a tot scumpit in acest an. Oficialii de la Agricultura spun ca de vina este conjunctura internationala (preturi in crestere la grau), dar si scumpirile la utilitati pe plan intern, exemplul fiind energia electrica. Mai mult, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat scumpiri importante din toamna.

Vezi si  Anexa productii cereale 2007 – 2021 (pdf)– MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *