Pesta porcina africana loveste din nou la Braila! Din pacate, tot la ferma de la Gropeni

Pesta porcina africana loveste din nou la Braila! Din pacate, tot la ferma de la Gropeni

 

gropeniBraila este judetul unde au fost semnalate cele mai multe focare de Pesta Porcina Africana (PPA), pana acum! Nu mai putin de 12 complexe industriale au fost afectate de la aparitia focarelor, printre care se numara si cel de la Gropeni, unde se afla cea mai mare ferma de porci din Romania si a doua ca marime din Europa. Din pacate, acum este pentru a doua oara cand s-a inregistrat virusul aici (la un an distanta!). De data aceasta, urmeaza sa fie sacrificate circa 16.000 de animale! In 2018, au fost eutanasiate in jur de 140.000 de animale.

“Anul trecut, in septembrie, am eutanasiat toti porcii. A urmat un vid sanitar pâna in februarie 2019, in care am remodernizat, am reorganizat filtre sanitar veterinare. Apoi am adus porci santinela din Germania si dupa ce la 45 de zile analizele au permis, am inceput, in luna aprilie, repopularea. La sfârsitul lunii iulie, pe un fond de reaparitie neasteptata a pestei au aparut foarte multe focare in judetul Braila, am oprit repopularea. Din pacate, inca nu stim de unde a reaparut pesta la o ferma unde aveam 16.000 de porci”, a declarat Dan Jataruc, medic veterinar ferma Gropeni, pentru Monitorul de Galati.

Citeste si Proiect! Orasul de la Dunare unde s-ar putea interzice cresterea porcilor in gospodarii!

Autoritatile sanitar veterinare brailene (chemate de reprezentantii firmei crescatoare de porci!) cred ca pesta la ferma ar putea sa fi ajuns din pricina cazurilor de infectare din satele brailene aflate in proximitatea fermei. Daca ancheta DSV va arata ca reprezentantii fermei nu au respectat protocolul sanitar veterinar legat de repopulare, acestia nu vor mai primi despagubiri.

Citeste si De ce trebuie Romania sa cultive maximum 800.000 ha de floarea soarelui

Pesta Porcina Africana evolueaza in 346 de localitati din 25 de judete, cu un numar de 1.185 de focare (dintre care 12 focare in exploatatii comerciale si 6 focare in exploatatii de tip A). In alte 4 judete exista doar cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 462.459 de porci afectati de boala si exista 2.068 de cazuri la mistreti, a informat ANSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *