De ce trebuie Romania sa cultive maximum 800.000 ha de floarea soarelui

De ce trebuie Romania sa cultive maximum 800.000 ha de floarea soarelui

 

4Romania este lider european la cultura de floarea soarelui, fie ca vorbim de productie sau de suprafetele cultivate, un motiv de mandrie pentru oficialii de la Agricultura. Cercetatorii romani atrag, insa, atentia ca se exagereaza cu aceasta cultura, in prezent fiind depasit pragul de siguranta nationala, dupa cum sustine Valeriu Tabara, presedintele ASAS. Ori, in acest conditii, nici nu este de mirare ca au aparut si s-au raspandit tot felul de boli in ultimii ani, iar mana florii soarelui este cel mai bun exemplu. “O spun ca fitotehnist, de data aceasta, nu ca un economist, noi depasim suprafata de siguranta a Romaniei la floarea soarelui, nu ne putem apara si s-a zis foarte bine astazi legat de aparitia manei, pentru ca nu respectam niste reguli, apar rase noi de patogeni…La floarea soarelui n-ar trebui sa depasim maximum 800.000 ha, nu 1,2 mil. ha, iar acolo se mai adauga inca 500 de kg sau 1.000 kg la hectar pentru o astfel de asezare care permite sa avem asolamente facute ca lumea”, a declarat Valeriu Tabara la “Ziua Porumbului Romanesc”, eveniment organizat de compania romaneasca Expert Agribusiness, potrivit FoodBiz.

Citeste si Cercetare privata romaneasca la Fundulea! De aici vin hibrizii de porumb care vor schimba piata locala

2018 a fost un an bun pentru producatorii de floarea soarelui din Romania, care au ocupat prima pozitie in UE cu o recolta de circa 3 milioane de tone, de pe o suprafata de1,019 mil. ha.

Urmeaza soia?

Si cultura de soia ar putea ar putea sa ajunga in aceeasi situatie, daca se va atinge o suprafata cultivata de circa 1 milion de hectare. Deocamdata, insa, ne multumim cu 167.000 ha, suprafata semanata, in 2018.

„Daca am avea un un milion de hectare de soia, ce-am face cu sclerotinia? Si este posibil daca cumva se va drumul pana la urma la biotehnologii. La o soia rentabila noi ne putem duce pana la un milion de hectare de soia, premergatoare exceptionala pentru grau sau alte paioase si sa realizam o productie de 2 mil. de tone de soia’’, a mai spus Tabara.

Citeste si Proiect! Orasul de la Dunare unde s-ar putea interzice cresterea porcilor in gospodarii!

Expert Agribusiness a organizat, in data de 22 august, la Fundulea „Ziua porumbului romanesc”, ocazie cu care au fost prezentate in camp (loturi experimentale) performantele hibrizilor CERA – CERA 290, CERA 320, CERA 380, CERA 450, precum si ale altor doi hibrizi – 3401 si 3702. Lotul experimental a inclus si hibrizii romanesti din grupa EVO, cu rezultate foarte bune in 2018. La eveniment au fost prezenti numerosi fermieri, alaturi de nume importante din agribusiness-ul romanesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *