18 mil. euro pentru programul fructe, legume si lapte in scoli

18 mil. euro pentru programul fructe, legume si lapte in scoli

 

scoliProgramul UE de incurajare a consumului de fructe, legume si lapte in scoli va fi reluat in anul scolar 2019-2020. Din cele 18 milioane de euro alocate Romaniei, 6.86 milioane de euro sunt destinate consumului de fructe si legume si 10.8 milioane de euro sunt destinate programului de distribuire de lapte si produse lactate. Scopul programului UE pentru scoli este promovarea unei alimentatii sanatoase si a unor regimuri alimentare echilibrate, prin distribuirea de fructe, legume si produse lactate si prin propunerea, totodata, a unor programe educationale referitoare la agricultura si la o nutritie adecvata.

Peste 20 de milioane de copii au beneficiat de acest program in anul scolar 2017-2018, aceasta cifra reprezentand 20 % din copiii din intreaga Uniune Europeana.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: „Adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase de la o varsta frageda este importanta. Gratie programului UE pentru scoli, tinerii nostri cetateni nu doar se vor bucura de produse europene de calitate, ci vor invata, totodata, despre nutritie, agricultura si productia de alimente, cu munca grea pe care o implica aceasta din urma.”

In fiecare an scolar, acestui program i se aloca o suma totala de 250 de milioane EUR. Pentru 2019-2020, au fost alocate 145 de milioane EUR pentru fructe si legume si 105 milioane EUR pentru lapte si produse lactate. Desi participarea la program este facultativa, toate statele membre ale UE au ales sa participe, fie la o parte a programului, fie la intregul program. Alocarile nationale pentru tarile UE care participa la program in acest an scolar au fost aprobate si adoptate de Comisia Europeana in luna martie 2019. De asemenea, tarile pot completa ajutoarele UE cu fonduri nationale.

Statele membre pot decide modalitatea de punere in aplicare a programului, inclusiv tipurile de produse pe care le vor primi copiii sau tema masurilor educative instituite. Totusi, alegerea produselor distribuite trebuie sa se bazeze pe consideratii legate de sanatate si de mediu, de caracterul sezonier, de disponibilitate si de varietate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *