Un vis implinit! Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura la Buzau!

 

LEGUME PIATAIn sfarsit, Romania va avea o Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale la Buzau! Costel Vinatoru, seful Statiunii de Cercetare Legumicola din Buzau se poate declara multumit, dupa nenumarate demersuri in acest sens. Guvernul a aprobat in sedinta din data de 12 septembrie 2019 Hotararea privind infiintarea, organizarea si functionarea Bancii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale Buzau. Aceasta are personalitate juridica si se afla in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. De altfel, acesta a fost si motivul pentru care ministrul Agriculturii Petre Daea a intarziat cateva ore la Ziua Porumbului, eveniment desfasurat in data de 12 septembrie la Orezu-Ialomita.

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale Buzau are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare – dezvoltare si conservare a resurselor fitogenetice. Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat in acest moment la Statiunea de Cercetare Legumicola din Buzau si de pe cuprinsul tarii, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale si aromatice pe cale de disparitie.

Citeste si Rosia romaneasca de septembrie! Cum se adapteaza retailul la oferta locala

Colectia de specii si subspecii de plante va sta la baza viitoarelor cercetari in domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice si medicinale, avand ca scop mentinerea biodiversitatii, imbogatirea colectiei de resurse genetice si salvarea speciilor.
Acest act normativ are o contributie majora in mentinerea sigurantei si securitatii alimentare nationale, precum si in redresarea horticulturii romanesti, prin introducerea soiurilor autohtone cu potential de productie si calitate superior.

Banca va avea rolul de a conserva patrimoniul genetic autohton din domeniile de interes pe termen mediu si lung si de a proteja intelectual si juridic prin amprentare genetica, metoda neutilizata in prezent la nivel national.

De asemenea, Banca va imbogati colectia de resurse genetice la plantele medicinale si aromatice din Romania prin infiintarea unei colectii nationale, unde se vor regasi plante din flora spontana autohtona si internationala, plante rare sau aflate pe cale de disparitie.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Beneficiarii acestei banci de resurse genetice vegetale vor fi toate unitatile de cercetare dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice si medicinale din tara si strainatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *